Παρατημένα οχήματα: μια πληγή που δεν κλείνει για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Ένα πολυδιάστατο πρόβλημα με αρνητικές διαστάσεις και επιπτώσεις για την λειτουργία, την εσωτερική συνοχή, την ρύπανση, την αισθητική της Αλεξανδρούπολης,  αποτελεί η ανοιχτή πληγή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων σε οδούς, πεζοδρόμια, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, παρατημένα οχήματα σε όλη την έκταση της πόλης, παρατημένα στην τύχη τους αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα, τα οποία καταλαμβάνουν οδοστρώματα και κυρίως πεζοδρόμια.

Η  κατάσταση αυτή, που δεν έχει μόνον  αισθητικές παραμέτρους,  αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων καθώς και για την δημόσια ή ιδιωτική περιουσία. Επίσης δεν είναι λίγες οι
περιπτώσεις που ένα εγκαταλελειμμένο όχημα εμποδίζει τη διέλευση ανθρώπων με αναπηρία, πεζών με παιδικά καροτσάκια, ηλικιωμένων καθώς και την προσπέλαση πυροσβεστικών οχημάτων και απορριμματοφόρων.
Συγχρόνως αποτελούν εστίες μόλυνσης λόγω της συσσώρευσης απορριμμάτων που παράγει η ακινησία τους με επικίνδυνες ρυπαντικές επιπτώσεις (σκουριές, λάδια, υγρά φρένων) στο περιβάλλον και κινδύνους για την
δημόσια υγεία.

Αποτελούν και αιτίες πρόκλησης για τους πεζούς που πρέπει να διαθέτουν ικανότητες ζογκλέρ για να περάσουν από τα οχήματα που καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους.

Η εγκατάλειψη των οχημάτων σε όλη την Αλεξανδρούπολη είναι ένα πολυσήμαντο αρνητικό γεγονός που έχει μεταμορφωθεί σε πρόβλημα για την πρωτεύουσα του Έβρου. Η αφαίρεση ζωτικών χώρων στάθμευσης σε μια πόλη
που υποφέρει σ αυτόν τον τομέα με απόλυτη ευθύνη της αδρανούσας δημοτικής αρχής, η δημιουργία άσχημης και τραυματικές εικόνας του αστικού τοπίου, η παραγωγή αρνητικών αισθημάτων στους επισκέπτες και τους τουρίστες, πρέπει να προβληματίσει επιτέλους τη Δημοτική Αρχή της Αλεξανδρούπολης, η οποία έχει υποχρέωση και οφειλή να παρέμβει και όχι να σφυρίζει αδιάφορα είτε από αμηχανία είτε από αδυναμία.
Οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και <Ποιότητας Ζωής> (αυτό κι αν δεν είναι ανέκδοτο!) και τα στελέχη των αντίστοιχων υπηρεσιών του Δήμου έχουν τεράστιες ευθύνες. Καλό είναι να μην αρχίσουν να κλαψουρίζουν για παρεμβάσεις και αδυναμίες. Η υπόθεση Δήμος Αλεξανδρούπολης και αστικός ιστός της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ σοβαρή για να την διαχειρίζονται <μαθητευόμενοι μάγοι> και αυτιστικά κοκόρια.

Οι πολίτες έχουν μάτια και κρίση την οποία θα εκφράσουν όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει