Δήμος Αλεξανδρούπολης: Πρόωρες ζυμώσεις και διερευνήσεις για τις εκλογές του….. 2023

Ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο εμφανίστηκε εδώ κι μερικούς μήνες στους κόλπους της κοινωνίας και των αυτοδιοικητικών «γαμπρών» του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Ενώ οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο του…..2023, εδώ και πολύ καιρό έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις, οι διερευνήσεις και οι προτάσεις για τους υποψήφιους που θα διεκδικήσουν τη θέση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης. Ανιχνεύσεις, ζυμώσεις και αυτοδιοικητικά γαργαλίσματα(διεγέρσεις), που αναπτύσσονται μεταξύ προσώπων, ολιγομελών κλικών και κλειστών ομάδων και στις οποίες δεν συμμετέχουν, για την ώρα, τα κόμματα, οι θεσμικοί παράγοντες αλλά  και δεν αφορούν ακόμα, ουσιαστικά τους πολίτες.

Η εμφάνιση αυτής της πρωτόγνωρης διαδικασίας  πηγάζει από τα εξής:                         

  • την απρόσμενη εκλογή του σημερινού Δημάρχου
  • την αλλαγή του άθλιου εκλογικού συστήματος που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
  • τις εσωτερικές ανατροπές και διαφοροποιήσεις που έγιναν ήδη σε παρατάξεις του Δήμου.

Για όλα τα προαναφερθέντα ίσως να φταίει και ο εγκλεισμός εξαιτίας της πανδημίας ή ίσως τελικά, να υπάρχει στον Δήμο Αλεξανδρούπολης έτοιμο ποίμνιο που αναζητά ποιμένες. Όποιες και αν είναι οι πηγές των διερευνήσεων, αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτές είναι υπαρκτές. Παρακάτω επιχειρούμε να καταγράψουμε τα πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο των στοχασμών, που ίσως και να μην γνωρίζουν ότι το όνομά τους είναι αντικείμενο αυτών. Ίσως μάλιστα νοιώσουν και έκπληξη, μιας και μπορεί να μην τους ενδιαφέρει η προοπτική  υποψηφιότητας στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο τα πρόσωπα που καταγράφονται στο άρθρο συζητιούνται στο διάλογο που γίνεται σε «κλειστούς κύκλους».

Σίγουρα ο υποψήφιος που θα έχει το χρίσμα ή την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας θα έχει ένα προβάδισμα στην παράσταση νίκης. Αυτή η προοπτική ενισχύεται και από τον νέο εκλογικό νόμο. Για τον λόγο αυτό, υποψήφιοι που ανήκουν πολιτικά ή συναισθηματικά σε άλλα κόμματα και κυρίως στον χώρο του Κέντρου, θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την ηγεσία της Ν. Δ. για να έχουν την υποστήριξη ή την ανοχή της. Από τους παραδοσιακούς όμως Νεοδημοκράτες, αυτοί που ελπίζουν να έχουν την «ευλογία» της σημερινής Κυβέρνησης είναι οι εξής:

  • Δημήτρης Πέτροβιτς. Επιθυμεί να εξαργυρώσει την «κωλοτούμπα» που έκανε στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές και από υποψήφιος περιφερειάρχης κατέληξε στην ασφάλεια του υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου και στην συνέχεια στην θέση του Αντιπεριφερειάρχη της Π. Ε. Έβρου. Όσοι τον αμφισβητούν ισχυρίζονται πως δεν έχει τα χαρακτηριστικά ηγέτη που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος Δήμαρχος για την Αλεξανδρούπολη.
  • Ευάγγελος Ρούφος. Στις τελευταίες εκλογές εκδήλωσε ενδιαφέρον αλλά η προσπάθειά του έληξε άδοξα. Ωστόσο στήνει ξανά μηχανισμό, προσπαθεί να χτίσει εκ νέου κομματικά γεφυρώματα αλλά δεν έχει κατακτήσει στόχους μέσα από εκλογές.
  • Αθανάσιος Τσώνης. Δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται γιατί έχει άλλους στόχους αλλά η δημοφιλία του σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα τον μεταμορφώνει σε ελκυστικό προϊόν για την Ν.Δ.
  • Χρήστος Κούρτης. Δεν εξελέγει στις δημοτικές εκλογές του παρελθόντος και ζητάει μια «δεύτερη ευκαιρία».
  • Χριστόδουλος Τοψίδης. Η υποψηφιότητα του Προέδρου του Επιμελητηρίου θα ήταν μια λύση και ανακούφιση για την Ν. Δ., στο πρόβλημα της σύγκρουσης που υπάρχει στην Περιφέρεια Α. Μ. Θ.

Στις ανταλλαγές προτάσεων για πρόσωπα μεταξύ των οποίων θα μπορούσε να επιλέξει η Ν.Δ. διακινούνται και αυτά των Κ. Χατζημιχαήλ, Κ. Χατζηκωνσταντίνου, Ν. Μανδάνη, Κ. Εξακουστού, Σ. Καβαρατζή, ενός βουλευτή και διάφορων άλλων.

Στις εκλογές του 2023 επιμένει ότι θα συμμετάσχει ο πρώην Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ε. Λαμπάκης, ο οποίος απορρίπτει τώρα την στήριξη της Ν.Δ., την οποία όμως είχε εξασφαλίσει τον Μάϊο του 2019. Διατηρεί συσπειρωμένο ένα πιστό σώμα υποστηρικτών του που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εκλογή του νέου Δημάρχου.

 Ένα πρόσωπο που ελκύει την προσοχή σχετικά με την απόφασή του για το αν θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος ή όχι είναι ο Διευθυντής του Ομίλου Grecotel, Δημήτρης Καραβασίλης. Πετυχημένος Manager, με εξαιρετικές σπουδές και ήπιο προφίλ, θα επηρεάσει με την τελική του στάση αποφασιστικά την «ζυγαριά» των εκλογών.

Τέλος, ακούγονται και δυο ονόματα γυναικών- και όχι μόνο- που «ζυμώνονται» ως υποψήφιες Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για την κ. Έλενα Σώκου, με ισχυρό ρόλο στα εσωτερικά κλιμάκια της Ν. Δ. και την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Ρούλα Τσιρτσίδου, (η παράδοση της πόλης θέλει τους δυο τελευταίους Δημάρχους να έχουν διατελέσει Πρόεδροι του συγκεκριμένου Συλλόγου).

Η διαμόρφωση των οριστικών/τελικών προσώπων που θα μπορέσουν να συγκροτήσουν συνδυασμούς για να «κατέβουν» στις εκλογές  μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Χρόνος υπάρχει άπλετος για να ασχοληθούμε μαζί τους, αρκεί να έχουν ΕΞΥΠΝΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΤΙΑ.

Δ. Π. Δ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει