Έβρος: Κόμματα και Υποψήφιοι στον δρόμο της 21ης Μαΐου

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Και τώρα όλοι οι δρόμοι στην Ελλάδα οδηγούν στην …21η Μαιου. Ημέρα διεξαγωγής των εξαιρετικά κρίσιμων εθνικών εκλογών λόγω των πολλαπλών κρίσεων που βιώνει ο πλανήτης αλλά και της επικίνδυνης απλής αναλογικής, που μπορεί να αποδομήσει το πλαίσιο ασφάλειας που έχει ανάγκη η χώρα.
Οι πολίτες του Έβρου ετοιμάζονται για το εκλογικό <ντέρμπι>, αναζητούν τα εκλογικά τμήματα τους και…το κόμμα που θα επιλέξουν να ους εκπροσωπήσει στη νέα Βουλή. Φυσικά οι περισσότεροι συνδυάζουν αυτήν την επιλογή με το ποιόν/αν υποψήφιο/α βουλευτή θα.. σταυρώσουν.
Μέχρι σήμερα πέντε κόμματα έχουν δώσει στη δημοσιότητα τις λίστες τους για τον Έβρο. Για τα υπόλοιπα οι πληροφορίες που δημοσιεύονται έχουν αντληθεί από ανακοινώσεις, δημόσιες παρουσίες και τις ιστοσελίδες των
κομμάτων.



Οι λίστες των κομμάτων για τον Έβρο είναι οι κάτωθι:


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Δερμεντζόπουλος Χρήστος
Δημοσχάκης Αναστάσιος
Καραμήτσου – Γιαννέλου Αικατερίνη
Κελέτσης Σταύρος
Κοσμίδου Ευαγγελία.


ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία
Βαλαβανίδου Σμάρω
Γκαρά Νατάσα
Δέδογλου Σπύρος
Μαλτέζος Μενέλαος
Μπέρδου Κατερίνα Τσολακίδης Βασίλης


ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ
Βαβίας Σταύρος
Γρηγόραινας Στράτος
Μουλατζίδου Δροσιά
Μπιλιμπίνη Ευτέρπη
Παναγούτσος Στέλιος
Χαμαλίδης Λευτέρης


ΚΚΕ
Δευτεραίος Σάββας Δινδίνη Βαΐα (Βάνα)
Κουγιουμτζής Χρήστος
Μαραγκοζάκη Σωτηρία
Παπαδαμάκης Χρήστος
Φωτιάδης Τριαντάφυλλος


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
Δερμετζόγλου Ιωάννης Ηλιακόπουλος Ηλίας Κίρκος Μαργαρίτης Παπαδάκης Πάρης


ΜέΡΑ25
Ανδρεαδάκης Γιώργος
Γκιόση Βάγια
Καλλινάκης Γιώργος
Λαμπρόπουλος Παναγιώτης
Μητριτζίκος Νίκος
Τσακίρη Ευαγγελία


ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-Π. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

Ιορδάνης Μπαδάνης
Μαρίνος Ουζουνίδης


ΠΑΤΡΙΔΑ-Α,ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Γεώργιος Συμεωνίδης


Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
«Στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας τα ποσοστά που διαμορφώθηκαν το 2019 κατά μέσον όρο στους πέντε νομούς –Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα– είχαν ως εξής: Η Νέα Δημοκρατία έλαβε 41,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28,05%, το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 11,93%, η Ελληνική Λύση στο 4,88%, το ΚΚΕ στο 3,27% και το ΜεΡΑ25 στο 2,47%. Σήμερα η Ν.Δ. δείχνει να χάνει μεσοσταθμικά 3 μονάδες. Μεγαλύτερες απώλειες φαίνεται πως καταγράφει στον Εβρο, όπου από το 45% βρίσκεται περίπου στο 38%, κάτι που εξηγεί και την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω και της θέσης του για τον φράχτη δείχνει να γκρεμίζεται και από το 27,55% σχεδόν 10 μονάδες κάτω και έχει το ΠΑΣΟΚ σε κοντινή απόσταση. Οι απώλειες της Ν.Δ. σίγουρα κινούνται και προς τα δεξιά, με τον κ. Βελόπουλο να φλερτάρει με διψήφιο αριθμό και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη να εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό πανελλαδικά πλησιάζοντας το 8%. Στους υπόλοιπους νομούς στα αξιοσημείωτα είναι το ντέρμπι που καταγράφεται σε Δράμα και Ροδόπη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στη Δράμα το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάνω από 22% και το ΠΑΣΟΚ στο 12%, και σήμερα αμφότεροι κινούνται πέριξ του 16%, ενώ στη Ροδόπη κινούνται και τα δύο κόμματα πέριξ του 20%. Πλην της Δράμας όπου η Ελληνική Λύση είναι ανεβασμένη στο 7%, σε όλους τους άλλους νομούς το κόμμα Κασιδιάρη δείχνει να είναι στα ίδια ποσοστά και σε
κάποιες περιπτώσεις ακόμη και μεγαλύτερα από εκείνα του κ. Βελόπουλου ». (απόσπασμα από πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας “Καθημερινή”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει