Για την αναγέννηση και την επανεκκίνηση του Δήμου Σαμοθράκης

Του Δημοσθένη Π. Δούκα


Η Σαμοθράκη με την ηγεμονική σύγχρονη γεωπολιτική της θέση, το απέραντο αρχαιολογικό και ιστορικό της απόθεμα και παρακαταθήκη, την τεράστια, οικουμενικής αναφοράς, συμβολική της ταυτότητα , τον μοναδικό και εξαίσιο φυσικό και περιβαλλοντικό πλούτο της, είναι ένα παγκόσμιο τοπόσημο που προκαλεί δέος, θαυμασμό και έμπνευση σε οργανισμούς, κοινωνίες διανοούμενους, καλλιτέχνες και πολιτικούς και συγκροτεί ένα σπάνιο και πολύτιμο οικοσύστημα, ένα μεγαλειώδες τοπικό ολιστικό πεδίο .το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια πρότυπη βιώσιμη ανάπτυξη , που θα είναι μοντέλο μίμησης στη διεθνή κοινότητα.


Αυτή όμως η δυνατότητα και οι προοπτικές είναι και η μεγάλη πρόκληση και πρόσκληση για την κοινωνία του Δήμου Σαμοθράκης εν όψει των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου. Αν θέλει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ευκαιρίες και
προκλήσεις που αναδύονται θα πρέπει να επιλέξει μια νέα δημοτική ηγεσία που θα έχει θετικά , αξιόπιστα και ισχυρά χαρακτηριστικά και ιδιότητες.
Γιατί στη νέα προγραμματική πενταετή αυτοδιοικητική περίοδο ο Δήμος Σαμοθράκης πρέπει να αναγεννηθεί, να επανεκκινηθεί, να αφυπνισθεί. Μετά την τετραετή περίοδο παρακμής, καθίζησης οπισθοδρόμησης που βίωσε το νησί υπό
την ηγεσία του σημερινού Δημάρχου , είναι όρος ζωής και προυπόθεση αναγέννησης του η αλλαγή σελίδας. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται μια εμπνευσμένη δημοτική διακυβέρνηση, μια ισχυρή συλλογική ηγεσία, μια “ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”, που από κοινού με την κοινωνία των πολιτών και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και τους συλλόγους, τους κοινωνικούς εταίρους και τις πρωτοβουλίες πολιτών θα μεταμορφώσουν τη Σαμοθράκη σε ένα τόπο ζηλευτό, φιλικό, έξυπνο, ασφαλή.
Η προσωπικότητα που μπορεί να ηγηθεί ενός τέτοιου σωτήριου, κρίσιμου, μεταρρυθμιστικού και αυτοδιοικητικού κινήματος στη Σαμοθράκη πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, γνωρίσματα και ιδιότητες. Όπως:
~Να ενώνει τις τοπικές δυνάμεις, τις συλλογικότητες, τους φορείς και να βλέπει τους πολίτες ως μοναδικά πρόσωπα αντί να τους υποτιμά, να τους διχάζει και να τους αντιμετωπίζει ως αγέλη.
~Να είναι πρώτος μεταξύ ίσων και όχι να νοιώθει <<πρίγκιπας>> και ιδιοκτήτης του Δήμου.
~Να λειτουργεί συλλογικά και με όρους διαφάνειας και να μην προτάσσει το προβληματικό εγώ του και τις διαπλεκόμενες σχέσεις του.

~Να έχει επιστημονική επάρκεια, να έχει γνώση των ευρωπαϊκών δρωμένων, να γνωρίζει ξένες γλώσσες, να είναι προσωπικότητα ανοιχτών οριζόντων και να μην είναι εσωστρεφής, αλαζόνας, με ρηχή πολιτική σκέψη και αδυναμία ανάλυσης των καταστάσεων.
~Να γνωρίζει και να σέβεται την επιχειρηματικότητα, τους οικονομικά δρώντες, τους ανθρώπους της εργασίας και να μην είναι φορέας λαιϊκισμού και καταναλωτισμού, όχημα ρουσφετιών και εξυπηρετήσεως ημετέρων.
~Να μην καταναλώνει τα <<θα>> και τα <<να>> αλλά να έχει σχέδια και προγράμματα υλοποιήσιμα, που θα παράγουν πολλαπλασιαστικά οφέλη υπέρ της κοινωνίας.
~Να έχει στον πυρήνα της αυτοδιοικητικής πολιτικής του τον άνεργο, τον φτωχό, τον άστεγο, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους ηλικιωμένους.


Η προσωπικότητα που διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΙΤΣΑΣ. Ένας αυτοδιοικητικός ηγέτης που έχει αποδείξει στην πράξη ως Δήμαρχος ότι γνωρίζει να υλοποιεί έργα, να σχεδιάζει παρεμβάσεις, να δημιουργεί δομές, να
διεκδικεί πόρους, να αξιοποιεί εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Ένας επιστήμονας που γνωρίζει ότι το μέλλον είναι πολυδιάστατο και προκλητικό και ότι οι προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης της Σαμοθράκης περιλαμβάνουν έννοιες,
προγράμματα και δράσεις όπως την αξιοποίηση του προνομιακού πεδίου του τουρισμού ευεξίας, την διερεύνηση ίδρυσης ιδιωτικού πανεπιστημίου στο νησί, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών υπέρ των πολιτών και της τεχνητής
νοημοσύνης και της πολιτικής προστασίας , την προσέλκυση <ψηφιακών νομάδων> στο νησί.
Η πενταετία 2024-2028 είναι κρίσιμη για το μέλλον της Σαμοθράκης. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα και λάθη. η ασφαλής οδός είναι η οδός που οδηγεί σε ένα μέλλον ευημερίας. Κι αυτή σηματοδοτείται από τον Α. ΒΙΤΣΑ και την παράταξη του “ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει