Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου
“TACK”, μια ταινία που είναι περισσότερο ντοκιμαντέρ και παρακολουθείται ως θρίλερ καθώς αφηγείται την γέννηση του ελληνικού #MeToo κινήματος, προσπαθώντας να σταθεί δίπλα και να κατανοήσει τον ψυχικό πόνο των δυο πρωταγωνιστριών. Η Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοϊας Σοφία Μπεκατώρου, τον Ιανουάριο του 2021 και μεσούσης της πανδημίας, κατήγγειλε δημόσια την κακοποίησή της, σε ηλικία 21 ετών, από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Μια θαρραλέα κίνηση που οδήγησε σε άμεσες νομικές ενέργειες αλλά και να νιώσουν ασφάλεια και να μιλήσουν τα θύματα που βίωσαν αντίστοιχες καταστάσεις, ανάμεσά τους η Αμαλία που βιάστηκε από τον προπονητή της σε ηλικία 11 ετών. Ενώπιον του Εισαγγελέα, η Σοφία Μπεκατώρου έδωσε κατάθεση τριών ωρών όπου μεταξύ άλλων είπε : “Σήμερα κατέθεσα για την προσωπική μου υπόθεση και ελπίζω ότι με αυτή την αφορμή, να βγουν και άλλες γυναίκες να μιλήσουν αλλά και άλλοι άνθρωποι που έχουν βιώσει τη σεξουαλική κακοποίηση, έτσι ώστε να μπορέσει η κοινωνία μας να είναι πιο υγιής και να μην φοβόμαστε”.
Η ταινία που σε λίγες μέρες βγαίνει στους κινηματογράφους, αναδεικνύει τις ζωές των δυο γυναικών, τα σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια που συνάντησαν και την σεξιστική αντιμετώπιση που βίωσαν όσο ήταν στη δημοσιότητα καθώς και τις πολλές παθογένειες της νεοελληνικής πραγματικότητας.
Η σκηνοθέτιδα Βάνια Τέρνερ δήλωσε : “Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2020, όταν από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μου έγινε η πρόταση να γυρίσω μια σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα τον σεξισμό. Ήμασταν μέσα στην πανδημία και δεν ήμουν σίγουρη τι ακριβώς θα μπορούσε να προκύψει μέσα από μια τέτοια παραγωγή. Ήταν τέτοιο το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης που το μυαλό μου ήταν αφοσιωμένο εκεί. Ταυτόχρονα, δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ακόμη οι έρευνες που σκιαγραφούσαν τη ραγδαία αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην πανδημία, έτσι δεν είχαμε αντίληψη της τρομακτικής έκτασης που είχε πάρει το φαινόμενο. Αφού, λοιπόν, πέρασε ένα μικρό διάστημα ενδοσκόπησης, αντί για σειρά, οδηγηθήκαμε στη δημιουργία της μικρού μήκους “Girlhood” με τη Μαρία Σιδηροπούλου. Παρόλα αυτά, η έρευνά μας γύρω από το σεξισμό σε όλες τις μορφές του και σε διαφορετικά πεδία της ζωής, δε σταμάτησε. Με τα πολλά, φτάνουμε στο Δεκέμβριο του 2020 όταν η Σοφία έδωσε τη συνέντευξη στο Marie Claire όπου για πρώτη φορά μίλησε δημόσια για την κακοποίησή της. Τότε μάθαμε κι εμείς όσα της συνέβησαν και ήρθαμε σε επαφή μαζί της. Συναντηθήκαμε μία μέρα πριν πάει στον Εισαγγελέα τον Ιανουάριο του 2021. Μιλούσαμε επί ώρες για τα πάντα, ώσπου της εξέφρασα την επιθυμία μου να την ακολουθήσουμε την επόμενη μέρα. Δέχτηκε κι έτσι ξεκίνησαν όλα”.