Διαβάζοντας τις προσπάθειες των νέων συγγραφέων τα τελευταία χρόνια σπάνια σταματάει κανείς σε ένα ολοκληρωμένο βιβλίο. Έχουν γραφτεί εξαιρετικά μυθιστορήματα και διηγήματα, υπάρχουν πολύ ωραίες ιδέες για νουβέλες, ωστόσο τις περισσότερες φορές πάντα κάτι λείπει. Βέβαια ίσως δεν θα έπρεπε να είμαστε τόσο αυστηροί αλλά να εντοπίσουμε τις αξιόλογες προσπάθειες των νέων φωνών, των σαγηνευτικών γραφών, με χαρακτήρες που εντυπώνονται στο μυαλό με την πρώτη ανάγνωση.
Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Μανώλη Παλαβούζη. Ο Μανώλης Παλαβούζης γεννήθηκε το 1994 στο Σουφλί όπου και ζει. Σπούδασε την επιστήμη του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι ένας νέος, Εβρίτης επιστήμονας και συγγραφέας. Με συγγραφικό έργο που εκπλήσσει θετικά όχι μόνον για την στρωτή γραφή του και την αισθητική του αλλά κυρίως για την λογοτεχνικά, «προφητικά» και «ενορατικά» ταλέντα του.
Το 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο «Ο Τέταρτος Καβαλάρης, Η Επώαση» και το 2019 το δεύτερο με τίτλο «Ο Τέταρτος Καβαλάρης, Ο Όλεθρος», που προειδοποιούσε την κοινωνία για την πανδημία λίγο πριν αυτή ξεσπάσει και αλλάξει τα δραματικά τον κόσμο. Με σημείο αναφοράς την Θεσσαλονίκη του 1347 και 2017μ.Χ., τα δυο βιβλία μιλούν για τον «Μαύρο Θάνατο» και την απειλή του. Ο συγγραφέας και στα δυο βιβλία μας μιλά για τον βιολογικό τρόμο που η ανθρωπότητα, μέχρι πριν λίγο διάστημα, πίστευε πως τον είχε ξεπεράσει οριστικά. Η πανδημία της πανώλης, επίκεντρο του προβληματισμού των βιβλίων, μετουσιώθηκε σε πραγματική απειλή, την πανδημία του κορονοϊού. Όταν ο Μ. Παλαβούζης «έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου», στα αυτιά μας ηχούσε ως ο «βραχνός προφήτης».
Το πρόσφατο βιβλίο του συγγραφέα έχει τίτλο «Έτος χωρίς καλοκαίρι-Το Ηφαίστειο ή μόνο η αρχή» και πρόκειται για ένα κλιματικό θρίλερ που αρδεύει την ιστορία του από το μακρινό 1816 αλλά και τη σύγχρονη εποχή. Μια γιγάντια ηφαιστειακή έκρηξη δημιουργεί έναν ηφαιστειακό χειμώνα με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στη Γη.
Ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο ανατρέπει τις δομές και τη λειτουργία της ανθρώπινης κοινωνίας, η οποία καταστρέφεται και δυστυχεί. Η δυστοπία επανέρχεται και η προειδοποίηση του συγγραφέα είναι τώρα πλέον ορατή «διά γυμνού οφθαλμού». Η κλιματική αλλαγή είναι προπομπός ενός μέλλοντος χειρότερου από το παρόν της πανδημίας. Ο Μ. Παλαβούζης από το Σουφλί είναι η λογοτεχνική έκφραση της οικολογικής συνείδησης. Ας τον ακούσουμε πριν να είναι αργά.
Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πηγή.