2022: Ιωβηλαίο της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανούπολης και Σαμοθράκης.

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Ο Νοέμβριος του 2022 για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, αλλά και για όσους αυτοπροσδιορίζονται ως μη Ορθόδοξοι Χριστιανοί, θα είναι ένας μήνας καμπής, με θετική φόρτιση και χρονικό σημείο έναρξης μιας διαδρομής στοχασμού, έμπνευσης για το μέλλον και εορταστικής μέθεξης. Είναι ο μήνας που σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από την ίδρυση και  στη συνέχεια την λαμπρή θεολογική , ανθρωπιστική και κοινωνική παρουσία και προσφορά της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, Τραιανουπόλεως και Σαμοθράκης.

Την 17η Νοεμβρίου 1922, επί Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Μελετίου Δ΄, με συνοδική και πατριαρχική απόφαση ανακηρύσσεται η Αλεξανδρούπολη αυτοτελής Μητρόπολη και ορίζεται να φέρει ο Μητροπολίτης αυτής τον τίτλο<<Υπέρτιμος και Έξαρχος Ροδόπης>>. Πρώτος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως εξελέγη την ίδια ημέρα με την ανακήρυξη της νέας Μητροπόλεως, ο από Αγκύρας Γερβάσιος Σαρασίτης(1922-1934), ο οποίος υπήρξε ο πρώτος διοργανωτής της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως υπό αντίξοες περιστάσεις. Το 1934 εξελέγη Μητροπολίτης ο Ιωακείμ Καβύρης. Επί των ημερών του ανεγέρθησαν πολλοί Ναοί καθώς και το Ιωακείμειο Γηροκομείο. Το 1967 εξελέγη ο Κωνστάντιος  Χρόνης, ο οποίος ανήγειρε το νέο Επισκοπείο και το Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως καθώς και μια νέα πτέρυγα στο Ιωακείμειο Γηροκομείο και εξασφάλισε την παραθαλάσσια έκταση όπου έκτισε τις Μαθητικές Κατασκηνώσεις στην περιοχή της Μάκρης. Το 1974 εξελέγη ο Άνθιμος Ρούσσας, ο οποίος έκτισε 35 Ναούς, τα 2 Μοναστήρια, Μάκρης και Αετοχωρίου, καθώς και το Σταυρίδειο Ίδρυμα χρονίως πασχόντων “Ο Άγιος Κυπριανός”. Το 2004 εκλέγεται ο νυν Μητροπολίτης Άνθιμος Κουκουρίδης, γέννημα και θρέμμα της πόλεως, ο οποίος συνεχίζει, εμπλουτίζει και ανανεώνει το κληροδότημα που παρέλαβε από τους προκατόχους του. Σήμερα 80 κληρικοί ευαγγελίζονται την Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως με 60 ενορίες, 2 μοναστήρια, 2 ιδρύματα πρόνοιας και 1 βρεφονηπιακό σταθμό με νηπιαγωγείο.

Το θαυμαστό και πολύτιμο έργο και η προσφορά της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως στο Έθνος, την Κοινωνία, τον Πολιτισμό, την Αλληλεγγύη, τον Εθελοντισμό και την Παιδεία , θα ανοιχτούν και θα αποτελέσουν πηγές έμπνευσης, οδηγώντας μας στο μέλλον μέσα από τις πολύμηνες εκδηλώσεις που σχεδίασε και θα υλοποιήσει η Μητρόπολη με χρονικό σημείο έναρξης το Νοέμβριο του 2022. Όπως γράφει και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος<<το έτος 2022 ανακηρύσσεται Ιωβηλαίο και αφιερώνεται στα 100 χρόνια της Ιεράς Μητροπόλεως μας>>.

Η Εκκλησία συνεχίζει την αποστολή της στη Θράκη σε μια εποχή γεμάτη από προβληματισμούς και ανακατατάξεις. Προσδοκώ ότι ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος θα καταθέσει σε δημόσια συζήτηση τις θέσεις και το όραμά του για την επόμενη 100ετία στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον παγκοσμιοποίησης με τις νέες πρωτοφανέρωτες προκλήσεις και προσκλήσεις.

Πιστοί και μη λοιπόν θα έχουμε μια μοναδική δυνατότητα αναστοχασμού και προβληματισμού για το συλλογικό μας μέλλον.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει