1821 ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Η περίοδος της οθωμανικής κυριαρχίας αποτέλεσε και αποτελεί για του Έλληνες και την Ελληνική Ιστορία μια δύσκολη περίοδο. Η κατάσταση του υποταγμένου στους Τούρκους Ελληνικού Κόσμου κατά την περίοδο αυτή ήταν θλιβερή. Παρά την αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα, με την οποία ο Ελληνισμός εξουδετέρωσε στο παρελθόν πολυάριθμες απειλές προερχόμενες από όλα τα σημεία του ορίζοντα η οθωμανική κατάκτηση κατάφερε συντριπτικό πλήγμα.Η λειτουργία των κοινωνικών και οικονομικών μηχανισμών που βίωνε τότε ο Ελληνισμός ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο σύνολο στην διαχείρησή του.

Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821ανέδειξε ένα θέμα μέγιστης σημασίας. Την συμμετοχή των Θρακών στους αγώνες της εθνικής ανεξαρτησίας. Φορείς, οργανώσεις, σύλλογοι έχουν εκφράσει την αναγκαιότητα να καλυφθεί το κενό αναφοράς που υπάρχει στο δημόσιο και εκπαιδευτικό σύστημα για την συμβολή και την προσφορά των Θρακών στον αγώνα της απελευθέρωσης από τους Οθωμανούς. Η «Εθνική Επιτροπή» επί την ηγεσία της κας. Αγγελοπούλου δεν φαίνεται να συγκινήθηκε.

Συγχρόνως η εξέλιξη της πανδημίας δυσκολεύει κάθε είδους πρωτοβουλία που θα μπορούσαν να αναλάβουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Οργανισμοί για την ανάδειξη του θέματος.  Ωστόσο υπάρχει κάτι που στην συγκεκριμένη και περίπλοκη κατάσταση θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί.  Αυτό είναι η ανατύπωση και διανομή ενός σπουδαίου βιβλίου σε σχολεία, βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα και χώρους επιμόρφωσης. Πρόκειται για ένα μοναδικό βιβλίο που έχει ήδη κυκλοφορήσει το 2001 αλλά η αξία και το περιεχόμενό του παραμένουν αναλλοίωτα και διαχρονικά.

Ο λόγος για το βιβλίο του Απόστολου Ευθυμιάδη «Η συμβολή της Θράκης στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους. (Από το 1561 ως το 1920)». Ένα ογκώδες τεκμήριο 770 σελίδων που αποτελεί την πιο ουσιαστική και τεκμηριωμένη παρουσίαση ενός ύψιστου θέματος για τη Θράκη.

Στο βιβλίο εντοπίζονται ζητήματα που αφορούν  την Ελληνική Επανάσταση, το τρίπτυχο κράτος-κοινωνία-οικονομία, θεσμικά θέματα που σχετίζονται με τον ρόλο της εκπαίδευσης, της Εκκλησίας, του στρατού και της οικογένειας ως παραδοσιακοί θεσμοί που συνέβαλαν ενίσχυση των συνθηκών και οδήγησαν στην ίδρυση  συγκρότηση και αργότερα στην εδραίωση του Κράτους. Εστιάζει στην κοινωνία και τους ανθρώπους που ζουν μέσα σε αυτή.

Οι ερμηνείες που καταθέτει ο συγγραφέας αποσκοπούν στην  αποτελεσματικότερη  κατανόηση της δημιουργίας και της εξέλιξης του Ελληνικού Κράτους μέσα στο διεθνές περιβάλλον. Το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη προσφέροντας του γνώση και ευχαρίστηση. Οι συζητήσεις, οι παρατηρήσεις, οι επισημάνσεις του συγγραφέα, αποτελούν έναυσμα για περαιτέρω μελέτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει