Τοπικές Ηγεσίες και άλλα δεινά

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Think globally, act locally. Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά. Ο κανόνας αυτός απαντά στις πολιτικές προσαρμογής που απαιτούν συνολική σύλληψη και τοπική διαχείριση. Αυτόν τον κανόνα θα έπρεπε να έχουν σαν οδηγό και οι τοπικοί ηγέτες, αν θέλουν η παράταξή τους να νικήσει στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Γιατί σύμφωνα με τους επικοινωνιολόγους και τους εκλογολόγους, μια υποψήφια τοπική δημοτική παράταξη, αν θέλει να χειροκροτηθεί το βράδυ των εκλογών, θα πρέπει στην φαρέτρα της να διαθέτει οπωσδήποτε αυτά τα τρία τουλάχιστον «βέλη»: α) έναν ηγέτη, β) μια δυναμική και ευέλικτη ομάδα και γ) ένα δυνατό και σαφές μήνυμα προς τους πολίτες.

Στην πορεία βέβαια «το πράγμα μπορεί να στραβώσει» και ο ηγέτης να αποδειχθεί ανίκανος, η δυνατή ομάδα μια δράκα καιροσκόπων και το σαφές μήνυμα απατηλό. Ωστόσο, μετά την απομάκρυνση από το εκλογικό ταμείο κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται. Οι πολίτες θα έχουμε πάλι την ευκαιρία μετά από τέσσερα χρόνια να κάνουμε πάλι εκλογική συναλλαγή.

Ας σκεφτούμε τώρα τα τοπικά αυτοδιοικητικά σχήματα που «ακούγεται» ότι θα κατέβουν στις εκλογές. Ποια υποψήφια παράταξη πληροί αυτές τις τρεις προϋποθέσεις  για να μπορέσει να διεκδικήσει την νίκη; Ηγέτες υπάρχουν πολλοί αλλά με βεβαρημένο παρελθόν και ήττες στο δισάκι τους. Θα μπορέσουν να εμπνεύσουν τους πολίτες;  Και οι ομάδες τους; Έχει εμφανιστεί κάποιο καινούριο πρόσωπο ή έμειναν μόνο με αυτά που πήραν μέρος στις εκλογές του 2019; Έτσι θα κερδηθούν οι αυτοδιοικητικές του 2023; Και προχωράμε στο ξεκάθαρο μήνυμα-σύνθημα. Ακούστηκε κάποιο; Έχει δοθεί μια ουσιαστική υπόσχεση απέναντι στους πολίτες, μια σοβαρή δέσμευση που να εκφράζει την σύγχρονη κοινωνική συνοχή ;

Μέχρι τώρα ανταλλάσσονται μόνο προσωπικές αιχμές από όλους και προς όλους. Σαν να παίζουν το παιχνίδι με τον στόχο και τα βελάκια, μόνο που εδώ τα ρίχνουν μεταξύ τους οι μεν στους δε. Δεν υπάρχουν καινοτόμες προτάσεις, υλοποιήσιμοι στόχοι, επιστημονικές προσεγγίσεις, φρέσκιες ιδέες και μηνύματα προς τους Δημότες. Ας μην ξεχνάμε πως η εκλογή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι παιχνίδι αλλά μάχη. Και στην μάχη κατεβαίνεις οπλισμένος και με συντριπτική ορμή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει