Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Στις Φέρες, την ιστορική «πρωτεύουσα» του Έβρου αυτές τις μέρες προβάλλεται σε ελληνική επαρχιακή έκδοση η ταινία του Σ. Ντραγκόγεβιτς «Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται». Αιτία η νόμιμη  απόφαση του Δήμου να προχωρήσει στην αξιοποίηση χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου για την ίδρυση μιας εξαιρετικά σημαντικής δομής, ενός ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ.

Γεγονός που σημαίνει ότι για την εξεύρεση των κατάλληλων κτηριακών εγκαταστάσεων θα πρέπει  να συγχωνευτεί η λειτουργία του Α΄με τον Β΄παιδικό σταθμό στο κτήριο του δεύτερου. Αυτή η επιλογή  φανερώνει έναν έξυπνο τρόπο διαχείρισης χώρων, χωρίς επιβλαβείς μεταβολές σε ωφελούμενους. Επιπλέον δημιουργείται μια δομή με ανθρωπιστικό χαρακτήρα και η οποία μέχρι σήμερα απουσίαζε.

Ωστόσο αυτή η ενέργεια ξεσήκωσε οργανωμένες αντιδράσεις και αντιρρήσεις συγκεκριμένων προσώπων και ομάδων που εξέφρασαν τις ενστάσεις τους με τρόπο που αγγίζει τα όρια των «λαϊκών δικαστηρίων». Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι σήμερα το  σώμα της κοινωνίας των Φερών να είναι βαθειά τραυματισμένο και διχασμένο.  Ένας μικρός, ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος άναψε σε μια τοπική κοινωνία που κινδυνεύει να αυτοαναφλεχθεί με απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες.

Ανάμεσα στα «ηρωϊκά και πένθιμα» άσματα των «εξεγερμένων», ξεχωρίζει η ανάρτηση καθηγήτριας, η οποία αφού απέτυχε στα καθήκοντά της ως Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, τώρα θρηνεί την «χαμένη τιμή της Δημοκρατίας». Αναγνωρίζει ότι υπήρξε επιβολή του Νόμου αλλά με τη «δύναμη της ισχύος». Παραβιάζοντας βασικές αρχές της λογικής και της ηθικής ξεχνάει ότι η μοναδική νόμιμη βία της δημοκρατίας είναι αυτή που πηγάζει από το Νόμο. Οποιοσδήποτε άλλος είτε τον αρνείται είτε τον αμφισβητεί, διαπράττει αδίκημα. Η ίδια υμνεί τα  σύγχρονα ακτιβιστικά κινήματα, όμως δεν μας εξηγεί τι ακριβώς αυτά αντιμάχονται. Τις νόμιμες αποφάσεις; Τα αιρετά όργανα που ασκούν την εξουσία που τους έδωσαν οι πολίτες  για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα; Τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις; Η ομόνοια και η συνεργασία είναι αποδεκτές μόνον όταν συμφωνούν με τις εγωκεντρικές μονόπλευρες  απόψεις φανατικών; Η πριγκίπισσα είναι «γυμνή». Όσο και αν προσπαθεί να αυτοηρωποιηθεί και να αυτοθυματοποιηθεί με το δακρύβρεχτο ερώτημα: «μήπως διωχθώ και εγώ για την δήλωσή μου αυτή;».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει