Τα γυρίσματα δυο ταινιών στην Θράκη.

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Η Θράκη με την αυθεντική της φύση, την Αρχαία Ζώνη και του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος οικολογικά σημεία καθώς και η Σαμοθράκη με την ιδιόμορφη φυσική ομορφιά και τον αρχαιολογικό της πλούτο, μεταμορφώνουν την περιοχή σε καλλιτεχνικό προορισμό.  Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φαινόμενο θα υλοποιηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα με πεδίο εφαρμογής δύο πόλεις της Θράκης: την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη. Στις   πόλεις αυτές έχουν πραγματοποιηθεί τα γυρίσματα δυο οπτικοακουστικών παραγωγών. Μιας κινηματογραφικής ταινίας και μιας τηλεοπτικής σειράς. Πρόκειται για μια πολιτισμική-καλλιτεχνική παραγωγή που αναδεικνύει τις πολύ σημαντικές  (αλλά αναξιοποίητες) δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής.

Στην Ξάνθη λοιπόν από τις αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα μιας νέας τηλεοπτικής σειράς για λογαριασμό της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης. Πρόκειται για το κλασικό και σπουδαίο, ψυχαναλυτικών ανατροπών και ηθικών προβληματισμών διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού «Ποιος ο φονεύς του αδερφού μου». Ο Βιζυηνός ζωγραφίζει με δεξιοτεχνία και αφηγηματική χάρη την τραγική αυτή κατάσταση, αποφορτίζοντάς την συνεχώς με κωμικά στοιχεία. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο βραβευμένος σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης.

Στην Αλεξανδρούπολη προγραμματίζονται τα γυρίσματα της ταινίας «Πέντε 5» του Βασίλη Τσικάρα. Πρόκειται για την τρίτη ταινία του σκηνοθέτη, μετά τις επιτυχημένες «Έξοδος 1826» και «Πολιορκία» και με την οποία ολοκληρώνεται η τριλογία για το 1821. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον Νεοζηλανδό ηθοποιό Manu Bennet και τον Γιάννη Αϊβάζη καθώς και τους Σπύρο Μπιμπίλα και Πέτρο Ίμβριο σε ρόλους guest. Η ταινία είναι ένα ιστορικό δράμα που αναφέρεται στο ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης (Σεπτέμβριος 1821) και στους Πέντε Νεομάρτυρες του νησιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει