Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Αλεξανδρούπολης

“Η Δημοτική Αρχή δημιουργεί εκφοβιστικό κλίμα“.

Με μια επιστολή-καταπέλτη κατά του δημάρχου Αλεξανδρούπολης και της δημοτικής του αρχής, ο Σύλλογος Υπαλλήλων αναφέρεται στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2019 που υπήρξε η αλλαγή στην διοίκηση του δήμου.

Την επιστολή, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται σε εκφοβιστικό κλίμα, διώξεις, απαξίωση και αναξιοκρατία απ’ την δημοτική αρχή αναφέρει αναλυτικά:


Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Η κατάσταση σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του Δήμου και του Πολυκοινωνικού εμφανίζουν ποικίλα προβλήματα και ελλείψεις. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε προκαλεί μείωση της απόδοσης αλλά και δυσαρέσκεια στους εργαζομένους. Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων δεχόμαστε συνεχώς καταγγελίες από συναδέλφους μας για εκφοβιστικό κλίμα από τη δημοτική αρχή στο εργασιακό τους περιβάλλον. Οι εργαζόμενοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης, από όποιο πόστο κι αν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με όποιο καθεστώς εργασιακής σχέσης, βιώνουν μία συνεχή υποβάθμιση και συρρίκνωση των υπηρεσιών τους.

Σε συνδυασμό με τους ελλιπείς οικονομικούς πόρους, χαράζεται ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση κάθε υπηρεσίας (βλ. καθαριότητα, πράσινο, ηλεκτροφωτισμός, κοινωνικές δομές, σίτιση κλπ).

Ως δημοτική αρχή, έως τώρα διαφαίνεται να έχετε επιλέξει την τακτική ότι δεν επιθυμείτε συνεργασία αλλά διατάζω και επιβάλλομαι με το έτσι θέλω, προκειμένου να υλοποιήσετε την πολιτική σας. Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί να επιλέγεται ως πρώτο και μοναδικό μέτρο η δίωξη των εργαζομένων. Υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ δεν έχει αποδειχτεί κάτι μεμπτό ή παράτυπο, πολλοί συνάδελφοι, με χρόνια εμπειρίας και πολύτιμης πείρας, έχουν «απομακρυνθεί» με συνοπτικές διαδικασίες από τις υπηρεσίες που μέχρι εκείνη τη στιγμή υπηρετούσαν, έχουν απαξιωθεί ακρίτως, χωρίς καμιά αιτία κι εξήγηση, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις απόψεις των συναδέλφων.

Η συνολική εικόνα που μας μεταφέρεται από τους συναδέλφους μας, από όλες τις διευθύνσεις και τα τμήματα, είναι μία κραυγή αγανάκτησης για την άκριτη και ολοκληρωτική απαξίωση τους από την αιρετή διοίκηση. Παράλληλα γινόμαστε δέκτες πολλαπλών και έντονων κραυγών αγωνίας και ανασφάλειας για το μέλλον των υπηρεσιών και των ίδιων των εργαζομένων, απέναντι σε μία σαρωτική επίθεση που δέχονται όλο αυτό το διάστημα από τη διοίκηση.

Από τη μία οι εργαζόμενοι σταθερούς σχέσης εργασίας καλούνται αναίτια σε απολογίες και διώκονται σε μία προσπάθεια ελέγχου και ποδηγέτησης τους. Από την άλλη οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου προκειμένου, είτε να δουλέψουν επιπλέον του ωραρίου τους ώστε με «μεγαλύτερη σιγουριά» να ανανεωθεί η σύμβασή τους, είτε να παρέχουν δωρεάν «εθελοντικά» τις υπηρεσίες τους, ώστε να επαναπροσληφθούν σε επικείμενες προσλήψεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι «εθελοντές» επωμίζονται με εργασία που φέρει μεγάλη ευθύνη χωρίς καμία διασφάλιση (πχ παιδιά σε τμήματα παιδικού σταθμού, οχήματα διανομής φαγητού κα) γεγονός που είναι άκρως επικίνδυνο για όλους τους εμπλεκόμενους.

Αναξιοκρατικά και κατά παράβαση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών Υπαλλήλων(Ν.3584/2007), αντικαθιστούν Προϊσταμένους Τμημάτων χωρίς να υπολογίζονται τα τυπικά και εργασιακά προσόντα του κάθε εργαζόμενου, ανάλογα με τις επιθυμίες τους.

Ως Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αλεξανδρούπολης θεωρούμε ότι αυτός ο τρόπος χειρισμού , είναι εξαιρετικά κατώτερος των περιστάσεων. Συνοδεύεται με αρνητικό πρόσημο και δεν αξίζει στη συντριπτική πλειοψηφία των εξειδικευμένων συναδέλφων μας, που στελεχώνουν άρτια όλα αυτά τα χρόνια τις υπηρεσίες του δήμου μας. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, σε κάθε περίπτωση, αλλά αυτή έρχεται μόνο ως αποτέλεσμα αγαστής συνεργασίας. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση και συνεργασία, πράγματα που απουσιάζουν.

Εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας σε κάθε συνάδελφο μας που νιώθει να βάλλονται καθημερινά τα δικαιώματα και οι αντοχές του, ζητάμε άμεσα τα παρακάτω:

• Σταθερή και μόνιμη εργασία με δικαιώματα. Στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου με επαρκές και μόνιμο προσωπικό.

• Αναβάθμιση των κτιρίων, του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των παροχών προς το δημότη, προκειμένου οι υπηρεσίες που του παρέχονται να είναι εκσυγχρονισμένες και ποιοτικές. Να γίνουν άμεσα οι συντηρήσεις κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου είναι απαραίτητο, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια κι η υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση των ωφελούμενων.

• Να σταματήσουν οι αναίτιες διώξεις σε βάρος των συναδέλφων και να ανοίξει ένας αληθινός και ουσιώδης δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και τους εργαζόμενους.

• Να μην προχωρήσει καμία αναστολή καθήκοντος και καμία διαθεσιμότητα συναδέλφων που δεν έχουν εμβολιαστεί και να έρθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφισμα που καταθέσαμε και που ενώ πολλοί δήμοι έχουν ψηφίσει, στο δικό μας Δήμο «θάφτηκε κάτω από το χαλί». Να εξασφαλίζονται μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, όχι διαθεσιμότητες, πρόστιμα, εκβιασμοί και διαχωρισμοί!

Κάθε αιρετή διοίκηση οφείλει να στέκεται αλληλέγγυα σε όλους τους εργαζόμενους, πολύ περισσότερο δε, στους εργαζόμενους της. Είναι θεμελιώδους σημασίας η κατανόηση και η αναγνώριση της αξίας του να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με αυτούς που άμεσα έρχονται σε επαφή με τους δημότες και αφουγκράζονται καθημερινά τις ανάγκες τους και όχι να τους έχει απέναντί της. Μόνο διαμέσου της συνεργασίας μπορεί να υπάρξει θετική έκβαση στο στόχο που θέτει ως προτεραιότητα την ποιοτική κάλυψη των αναγκών για όλους τους δημότες”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει