Ρηχοί συμβολισμοί και ζημιογόνες παρορμήσεις στη Θράκη

Γράφει ο Δ. Π. Δούκας

Πρόσφατα στη Βουλή δημιουργήθηκε σύγκρουση ανάμεσα στον Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ (και άλλων κομμάτων στο παρελθόν) Ιλχάν Αχμέτ και του Κυριάκου Βελόπουλου, του τηλεπωλητή-αρχηγού κόμματος. Αιτία η συμμετοχή του πρώτου, μαζί με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν στην Ξάνθη μέλη και οπαδοί της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» ύστερα από την απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα μειονοτικών συλλόγων να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικός».

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο και προκλητικό ένας Έλληνας Βουλευτής να συμμετέχει σε διαδήλωση ενάντια σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Σώματος της χώρας. Το λιγότερο που σημαίνει αυτό είναι ότι ο Άρειος Πάγος έλαβε λάθος απόφαση. Ίσως είναι «όργανο» της Κυβέρνησης και ο ίδιος με την ενεργή συμμετοχή και παρουσία του δηλώνει Τούρκος. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η πρακτική του; Αν είναι έτσι τότε το καλύτερο για όλους είναι να το δηλώσει ρητά. Και φυσικά έχει το δικαίωμα του ΑΤΟΜΙΚΟΥ αυτοπροσδιορισμού. Οι καθαρές θέσεις πρέπει να είναι στάση των Βουλευτών. Ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ αυτοπροσδιορίζεται ως Τούρκος; Να το δηλώσει. Διαφορετικά η συμμετοχή του στην διαδήλωση είναι ύποπτη. Και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα δεν γίνεται.

Ο (αρκετές φορές ανερμήνευτος) Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα επιχορηγήσει με 6.500 ευρώ το «Φεστιβάλ Ειρήνης», που θα διοργανωθεί τον Σεπτέμβριο στον Ίασμο. Όμως ο Δήμαρχος Ιάσμου με ανακοίνωσή του δημοσιοποιεί την πρόσκλησή του στους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ.

Αν λοιπόν αυτή η πρωτοβουλία του δεν αποτελεί ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να πάρει τα «πέντε λεπτά δημοσιότητας» που του αναλογούν στο τοπικό δημοσιογραφικό σύμπαν, αλλά πιστεύει πραγματικά ότι προσφέρει υπηρεσίες στην Ελλάδα με αυτή την κίνησή του, τότε μάλλον η επιπολαιότητα – και όχι μόνο – κυριαρχεί στο μυαλό του κυρίου Δημάρχου.

Θα περιμένουμε όμως με αγωνία να δούμε πόσοι από τους τρεις προσκληθέντες Βαλκάνιους ΥΠΕΞ θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα και θα παραστούν στο «Φεστιβάλ Ειρήνης».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει