ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ



Δελτίο τύπου, 29.9.2021 Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η τέταρτη και τελευταία στρογγυλή τράπεζα του κύκλου Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΑΛΛΟΙ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2040, με τίτλο «Το Ισλάμ στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Στη στρογγυλή τράπεζα που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν ο Γιώργος Καλαντζής (Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων), o Mohammed Elzahabi (Πρόεδρος της Θρησκευτικής Επιτροπής του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών), η Nayla Tabbara (Πρόεδρος του Ιδρύματος Adyan, Καθηγήτρια Ισλαμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Saint-Joseph, Βηρυτός, Λίβανος) και η Κατερίνα Μάρκου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης). Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος μίλησε για την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη, παρά τις περιστασιακές προκλητικές ενέργειες που έχουν παρατηρηθεί, ενίοτε και με την υποστήριξη της Τουρκίας, ενώ τόνισε την ανάγκη σύσφιξης των δεσμών μεταξύ των δυο κοινοτήτων στη βάση μιας αμοιβαίας κουλτούρας κατανόησης και συναδελφικότητας, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό να λύνονται όλα σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης.    
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Καλαντζής έκανε λόγο για τα δημογραφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη και για τις οικονομικές δυνάμεις που προκαλούν τις μετακινήσεις πληθυσμών, τονίζοντας ότι οι μετανάστες αναζητούν μια καλύτερη τύχη και δεν αποτελούν εισβολείς. Μίλησε για την ανάγκη σεβασμού προς όλα τα θρησκεύματα της Ελλάδας, κάνοντας μνεία στο γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρξαν κατ’ επανάληψη διακρίσεις σε βάρος όλων των Ελλήνων πολιτών που δεν είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ενώ ευχήθηκε την όλο και πληρέστερη ενσωμάτωση των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών στην κοινωνία. Υπογράμμισε επίσης ότι η ισλαμοφοβία αποτελεί έναν μύθο που καλλιεργείται συστηματικά από την άκρα δεξιά σε όλη την Ευρώπη με βαθύτερο στόχο την κατάλυση ή την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών.     
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Mohammed Elzahabi, ο οποίος τόνισε το γεγονός ότι η ανθρώπινη ανάγκη για βοήθεια, αλλά και η αλληλεγγύη, δεν γνωρίζουν θρησκευτικές διαφορές. Ο γιατρός ή ο διασώστης, είπε χαρακτηριστικά, δεν ρωτά τον ασθενή «τι πιστεύεις», αλλά τον ρωτά πρώτα-πρώτα  «πού χτύπησες;». Μίλησε για την προσωπική του πορεία στην Ελλάδα και μέσα από αυτή, για την δημιουργία του Ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, που αποτελεί ένα επίτευγμα καθώς εξασφαλίζει συνθήκες ισονομίας για τους Έλληνες Μουσουλμάνους, λύνοντας πολλά πρακτικά προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν.

             .

Στη συνέχεια μίλησε η Nayla Tabbara από τον Λίβανο, σε διαδικτυακή σύνδεση, παρουσιάζοντας τις νέες αντιλήψεις που υπάρχουν στον ισλαμικό κόσμο σχετικά με την σχέση της θρησκευτικής πίστης με το κοσμικό κράτος και με τον τρόπο συνύπαρξης των μουσουλμάνων με τα άλλα θρησκεύματα στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Υπογράμμισε επίσης την πολυμορφία που υπάρχει μέσα στο Ισλάμ, όπως και τη διάσταση της εξέλιξης που εμφανίζεται σε όλες τις θρησκείες και η οποία αποκρυσταλλώνεται σε απόψεις που πριν μερικές δεκαετίες ήταν εντελώς εκτός προβληματισμού. Τέλος παρουσίασε αδρομερώς το περίγραμμα μιας ισλαμικής θεολογίας των θρησκειών και του θρησκευτικού πλουραλισμού.Τελευταία κατά σειρά ομιλίας, η Κατερίνα Μάρκου μίλησε για το εθνογραφικό τοπίο του Ισλάμ στα Βαλκάνια, εστιάζοντας στις κατά τόπους διαφοροποιήσεις που είτε υπήρχαν από αιώνες είτε δημιουργούνται εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων, όπως η διάσπαση του πρώην ανατολικού μπλοκ. Σ’ αυτό το τοπίο, φονταμενταλιστικά στοιχεία εμφανίστηκαν κυρίως στις πρόσφατες πολεμικές περιόδους (όπως ο πόλεμος της Βοσνίας), συχνά εγκαταλείποντας εν τέλει τις ιδέες τους και παραμένοντας στην περιοχή με ένα πολύ πιο ειρηνικό προφίλ, ενώ τάσεις ριζοσπαστικοποίησης ενισχύονται από την οικονομική δυσπραγία, την απουσία του κοινωνικού κράτους κλπ, που δίνουν την ευκαιρία σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η Τουρκία ή ορισμένες Αραβικές χώρες, να αναμειχθούν ως προστάτιδες του ισλαμικού στοιχείου της περιοχής.     
Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από μέλη του ακροατηρίου, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σε αυτήν του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, ο οποίος προσέφερε την προσωπική του μαρτυρία για την αρμονική και όμορφη συμβίωση ανάμεσα στο μουσουλμανικό και το χριστιανικό στοιχείο της περιοχής και για τον μεγάλο σεβασμό που δείχνουν οι μουσουλμάνοι προς τον χριστιανικό κλήρο.Την εκδήλωση συντόνισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας «Η Ορθοδοξία και οι “άλλοι” στην Ελλάδα του 2040».    
    
Tα βίντεο από τη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα εδώ (ελληνικά) και  εδώ (αγγλικά).

Τα συμπεράσματα ολόκληρου του κύκλου των εκδηλώσεων θα συμπεριληφθούν στη Λευκή Βίβλο για το 2040, η οποία θα παρουσιαστεί ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας στις 18 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στην αίθουσα Γερουσίας της Παλαιάς Βουλής.
TwitterFacebookWebsiteCopyright © 2021, Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, All rights reserved.
www.acadimia.org

Our mailing address is:
info@acadimia.org

Μπορεί επίσης να σας αρέσει