Πολιτιστικό Ημερολόγιο Θράκης

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Μετά τις σιωπηλές μέρες και νύχτες του εγκλεισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας όπου κάθε κοινωνική δράση ματαιώθηκε ήρθε η χαλάρωση των μέτρων και η απελευθέρωση των  δημόσιων εκδηλώσεων, δίνοντας την δυνατότητα στο κοινό να γιορτάσει τον Πολιτισμό με έναν μοναδικό τρόπο.

Στην Αθήνα κυριαρχεί η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Άννα Νετρέμπκο αλλά και στην ελληνική περιφέρεια ακούγεται το τραγούδι «Ας αρχίσουν οι χοροί». Οι τοπικές κοινωνίες της Θράκης έχουν πλέον πολλές και αξιόλογες επιλογές. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν την εκδήλωση που τους ικανοποιεί και τους εκφράζει αλλά και να γίνεται εγκαίρως η αγορά των εισιτηρίων για τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στον Έβρο, την Ροδόπη και την Ξάνθη.

Στην Πρωτεύουσα του Έβρου ο Δήμος διοργανώνει ανάλογες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2021, για να μας χαρίσουν υπέροχες μουσικές και μελωδίες. Ξεχωρίζουν οι συναυλίες της Ορχήστρας Πνευστών του Ωδείου Φαέθων στις 20-6-2021 στην Πλατεία Φάρου και του συγκροτήματος «Χίλια Χρόνια» στον Άγιο Εύπλου.

Στο Διδυμότειχο ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις του «Πανηγυριού του Καλέ» που οργανώνει ο Δήμος. Ξεχωρίζουν η συναυλία παραδοσιακής μουσικής από το «Μουσικό Συγκρότημα Θράκης» στις 20-06-2021 στο χώρο μπροστά από την Μητρόπολη και η εκδήλωση με θέμα «Το Καλέ Πανηγύρι και το Κάστρο» μέσα από κείμενα Καστρινών λογοτεχνών στις 21-6-2021.

Στην Αλεξανδρούπολη, στο χρονικό διάστημα 24/27-6-2021, θα πραγματοποιηθεί το 2ο AXD Short Film Festival. Στον θερινό κινηματογράφο «Φλοίσβο» λοιπόν θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε  ταινίες μικρού μήκους και σε διάφορα σημεία της πόλης- τα οποία θα ανακοινωθούν προσεχώς- θα υλοποιηθούν σεμινάρια, master classes, εκθέσεις και συναυλίες καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

Στις 25-6-2021 στο caffe Taratsa στις 20.00 θα συναντήσουμε  την συγγραφέα Φωτεινή Ναούμ για να μας πει γιατί «Η Ζέλντα έφυγε». Ένα μυθιστόρημα αναζήτησης. Μια ιστορία για ένα κορίτσι που έχει γεννηθεί με ταλέντο στην αγάπη και που ξέρει να εθίζει και άλλους σε αυτήν.

Στις 25/26-6-2021 οι εορταστικές εκδηλώσεις «Ορέστεια 2021» που οργανώνονται από τον Δήμο Ορεστιάδας, με πρώτη τη «Γιορτή Εμπορίου» ενώ στην δεύτερη ξεχωρίζει η συναυλία της Γιώτας Νέγκα στις 21.00 στο υμιυπαίθριο Δημοτικό Θέατρο.

Στην Κομοτηνή στις 26-6-2021 στην Λέσχη Κομοτηναίων στις 21.30 θα εμφανιστεί ένας σπουδαίος καλλιτέχνης ο Haig Yazdjiah. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς βιρτουόζους στο ούτι και ένας ιδιαίτερος συνθέτης που ανήκει στο μουσικό δυναμικό του τόπου μας χωρίς να χάνει την παγκοσμιότητά του σαν άνθρωπος και καλλιτέχνης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει