Ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος και η Υφυπουργός Εργασίας κ. Μαρία Συρεγγέλα στην Αλεξανδρούπολη

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Ένα εξαιρετικά σπουδαίο και ύψιστου εθνικού συμφέροντος δρώμενο θα πραγματοποιηθεί
την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 στην Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία της EUROBANK και με την ευκαιρία της επίσκεψης της Διοίκησης και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας στην πρωτεύουσα του Έβρου, προγραμματίζεται η υλοποίηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα<<Δημογραφικό, Επενδύσεις και Τοπική Ανάπτυξη>>(18:30,Αίθουσα Astir Avdira, Ξενοδοχείο Grecotel Astir Egnatia).
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ενώ στην Στρογγυλή Τράπεζα, την οποία θα συντονίσει ο εκδότης κ. Ν. Χατζηνικολάου, θα συμμετάσχει η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μαρία Συρεγγέλα.


Το πλέγμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό της Eurobank, αναπτύσσεται σε πέντε (5) πυλώνες, για τη στήριξη της οικογένειας και την αναστροφή της υπογεννητικότητας, σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς, όπως η ΜΚΟ Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Σωματείο Be-Live και η Ένωση Μαζί για το Παιδί. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, τον Έβρο και το Αιγαίο, από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου μέχρι τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο.


Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, που χρηματοδότησε η Eurobank, o πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 441 χιλ. (-4,0%) την περίοδο 2011-2021. Σε αυτή την εξέλιξη συνεισέφερε η σημαντική άνοδος των μεταναστευτικών εκροών κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ωστόσο οι γεννήσεις στην Ελλάδα υποχωρούν ήδη από το 1980. Ειδικότερα, ο συντελεστής γονιμότητας έχει υποχωρήσει σε κάτω από 1,5 μονάδες (επίπεδο που δεν αρκεί για την αναπλήρωση του πληθυσμού) ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, από 2,1-2,5 μονάδες τις δεκαετίες των 1960 και 1970.
Η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού της χώρας προβλέπεται να συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες.
Στο σενάριο βάσης των δημογραφικών προβολών, ο πληθυσμός της Ελλάδας προβλέπεται να
υποχωρήσει στα 8,1 εκατ. έως το 2100 – μια μείωση του πληθυσμού κατά 2,5 εκατ. άτομα ή 24% σε σχέση
με το 2021.
Οι προβλεπόμενες δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ραγδαίες σε σχέση με το σύνολο
της Ευρωζώνης, στην οποία ο πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί κατά μόλις 4,2% έως το 2100. Με βάση
την έκταση της αναμενόμενης μείωσης του πληθυσμού έως το 2100, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη
χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη, μετά τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει