Μιλούν άλλοι για μας.

Γράφει η Σ. Ν. Καραμήτρου

Μετά το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε η προβολή του τηλεοπτικού σποτ, με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίστηκε η ακύρωση του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα.

«Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα», ακούσαμε στο σποτ, η προβολή του οποίου έλαβε τέλος πριν ακόμα αποφασιστεί η ακύρωση του συνεδρίου. Οι αντιδράσεις δεν αφορούσαν μόνο το σποτ αλλά κυρίως ότι το συνέδριο ήταν ανδροκρατούμενο με ομιλητές την μισή Ιερά Σύνοδο, πολλούς άνδρες γυναικολόγους, κυβερνητικά στελέχη, τύποι βγαλμένοι από τα τηλεοπτικά σύμπαντα και πλήθος διαφόρων ανδρών με συγκεκριμένα ιδεολογικά και πολιτικά γνωρίσματα.

Αυτοί όλοι κλήθηκαν να μιλήσουν για τις μήτρες, τα σώματα, τα δικαιώματα, τις επιθυμίες των γυναικών, σχεδόν χωρίς αυτές. Η παρουσία μας θεωρήθηκε μάλλον άσκοπη και ασήμαντη. Το τηλεοπτικό σποτ, βαθειά μισογύνικο και  προσβλητικό, περιέγραφε τις γυναίκες άνω των 40  ετών που δεν έχουν τεκνοποιήσει, ως «αποτυχημένες», «δυστυχισμένες» και υπογείως «ένοχες». Η αντίδραση ήταν άμεση και μαζικότατη με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγες ώρες, οι φορείς που συμμετείχαν στο συνέδριο να δηλώνουν ότι αποσύρονται.

Καταλυτική ήταν η απόσυρση της αιγίδας της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ακολούθησε η απόσυρση της συμμετοχής της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ενώ ακύρωσαν την χορηγία επικοινωνίας η ΕΡΤ, το ΑΠΕ και ο ΑΝΤ1.

Αν όλοι αυτοί οι φορείς εξαπατήθηκαν ή όχι και αν παρερμηνεύθηκαν οι προθέσεις των συμμετεχόντων δεν έχει πραγματική σημασία. Ουσιαστική σημασία έχει το ξήλωμα του αναχρονιστικού συνεδρίου, όπως και ο στόχος  να μην μείνει ούτε σκέψη από αυτήν την υπερσυντηρητική και οπισθοδρομική σύναξη.

Σε μια εποχή που οι γυναικεία φωνή είναι ισχυρότερη από ποτέ, που κάθε μέρα γίνονται μεγάλα και μικρά βήματα προς την χειραφέτηση των γυναικών, που σπάνε κρίκοι της ανδροκρατούμενης αλυσίδας, κάποιοι σκέφτονται να μας γυρίσουν πίσω στους αιώνες της καταπίεσης και να μιλούν για εμάς χωρίς εμάς.

Μόνο εμείς μιλάμε για εμάς. Για αυτά που στοιχειώνουν την καθημερινότητά μας, για αυτά που ακυρώνουν την βούλησή μας, για τις εξευτελιστικές ερωτήσεις «σκοπεύεις να μείνεις έγκυος;» που μας κάνουν σε κάθε συνέντευξη για δουλειά, για τις εγκυμονούσες γυναίκες που απολύθηκαν, για τις μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους χωρίς κανένα στήριγμα, για τις κακοποιημένες γυναίκες με παιδιά.

Δεν έχουν χρέος μόνον οι γυναίκες στην επίλυση του  δημογραφικού ζητήματος. Πρωταρχικά η ευθύνη αναλογεί σε όσους ασκούν κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική.  

Το συνέδριο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα 2-4 Ιουλίου 2021.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει