Μια φωτογραφία και η νοσούσα ανδροκρατούμενη αυτοδιοίκηση.

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Ίσως κάποιες εκφράσεις θεωρηθούν κοινοτοπίες. Δυστυχώς όμως πολλές φορές-για να μην πω τις περισσότερες- από τον πυρήνα τους πηγάζουν αλήθειες αλλά και ενοχλητικές όσο και απογοητευτικές επισημάνσεις. Μια φωτογραφία, παραδείγματος χάρη, μπορεί να εντοπίζει και να τεκμηριώνει στρεβλώσεις και ελλείμματα του δημόσιου βίου. Επιπλέον, μπορεί να έχει τόση αξία όση έχουν μαζί χιλιάδες λέξεις και εκατοντάδες μελέτες, όπως και να αποκαλύπτει ότι η πολιτική είναι τελικά η διαχείριση των συμβόλων άρα και των φωτογραφιών.

Μπορεί πλέον ο διάλογος για την παρουσία και την ανάληψη θέσεων ευθύνης από γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει μεταμορφωθεί σε μια συζήτηση μπανάλ που δημιουργεί απλά και μόνον διεγερτικά συναισθήματα, ωστόσο μια φωτογραφία που διακινήθηκε πρόσφατα στα Μ.Μ.Ε. της Θράκης, επιβεβαίωσε με τον πιο δραματικό και προκλητικό τρόπο ότι ο γυναικείος λόγος, η δράση και η ηγεμονία απουσιάζει από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τους Δήμους της.

Αυτή η εκκωφαντική απουσία του «άλλου μισού του ουρανού»(ακόμη μια χρήσιμη κοινοτοπία), τονίζεται από την επετειακή φωτογραφία που λήφθηκε μετά την κοινή συνεδρίαση του Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Σ. Καλαφάτη με τους εκπροσώπους της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αλεξανδρούπολη. Σε αυτήν απεικονίζονται 17 άνδρες!!!! Αποκλειστικά και μόνον άνδρες!!! Δεν υπάρχει ούτε ίχνος γυναίκας. Δεν υπάρχει ούτε μια γυναίκα να σπάσει αυτό το φαινόμενο  της «γυάλινης οροφής». Πως γίνεται σε μια ολόκληρη περιφέρεια  να μην υπάρχει έστω μια Γυναίκα ικανή να κατέχει ένα αιρετό αυτοδιοικητικό αξίωμα; Γιατί ακόμη όλα συγκλίνουν στην παρεμπόδιση της ανέλιξης των γυναικών σε υψηλότερες ιεραρχικά βαθμίδες, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις προκαταλήψεις και τις ανισότητες και διαμορφώνοντας αρνητικά, ακόμη και τις αντιλήψεις για τις νεώτερες γενιές;

Όταν πλέον στην Ελλάδα έχει εκλεγεί η πρώτη Γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο Παρίσι Δήμαρχος είναι Γυναίκα, τρεις Δήμοι στην Αθήνα έχουν Δήμαρχο Γυναίκα, στον επιστημονικό τομέα διαπρέπουν γυναίκες, όπως η αστροφυσικός Αθηνά Κουστένη, γιατί  λοιπόν στο «γαλατικό χωριό» της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., η Γυναίκα είναι «άχρωμη», «άοσμη» και «αόρατη» από τον δημόσιο χώρο άσκησης αυτοδιοικητικής πολιτικής;

Ίσως ήρθε τώρα η ώρα, αυτή η συντηρητική, οπισθοδρομική και αρτηριοσκληρωτική  πρακτική να ανατραπεί. Από τώρα θα πρέπει να συγκροτηθούν πυρήνες Γυναικών σε όλους τους Δήμους της Θράκης, να συναντηθούν οι οπτικές, οι ευαισθησίες και οι ικανότητες των Γυναικών ώστε να δημιουργηθούν σχήματα και αυτοδιοικητικές παρατάξεις με ικανές, δυναμικές, στοχαστικές, ευφυείς Γυναίκες που θα διεκδικήσουν με όρους νίκης το αξίωμα του Δημάρχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Θράκης.

Πρέπει επιτέλους να σπάσει το ναρκισσιστικό, ανδρικό αυτοδιοικητικό σύστημα. Είναι ένα λάθος, ένα κενό, μια καθήλωση που πρέπει να διορθωθεί. Είναι καιρός πια να εισέλθει και η Θράκη στην εποχή εκσυγχρονισμού του κοινωνικού ιστού. Οι κρίσιμες γυναικείες πρωτοβουλιακές ομάδες αυτοδιοικητικής παρέμβασης υπάρχουν. Μένει μόνον να ενδυναμωθούν και να αναδειχθούν.  Χρόνος μέχρι τις εκλογές του 2023 υπάρχει…….

Μπορεί επίσης να σας αρέσει