Κινηματογραφικές μπίζνες στη Θράκη

Η Ελλάδα του ήλιου, η χώρα του φωτός ,διάσημη για τις φυσικές ομορφιές της και τα φυσικά τοπία της, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία, τα ιστορικά μνημεία, τα μοναστήρια, αποτελούσε πάντα έναν ονειρεμένο και αγαπημένο προορισμό, όλες τις εποχές του χρόνου όχι μόνο για διακοπές αλλά και για επιχειρηματικές επενδύσεις. Στην βορειοανατολική πλευρά της Ελλάδας βρίσκεται η γοητευτική και ενδιαφέρουσα Θράκη. Το σταυροδρόμι των πολιτισμών Ανατολής και Δύσης.

Η  Θράκη επιλέχθηκε να είναι μια από τις εκατό τοποθεσίες της Ελλάδος στην οποία θα γυριστεί ταινία το 2021, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα Cash Rebade που υλοποιεί το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών  Μέσων, για την παραγωγή ταινιών, κινουμένων σχεδίων, τηλεοπτικών σειρών και ψηφιακών παιχνιδιών στην Ελλάδα.  Η χρηματοδότηση της επιχορήγησης εξασφαλίστηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το οποίο έχουν δεσμευτεί €75.000.000 για τα έτη 2018-2022. Το ΕΚΟΜΕ διαχειρίζεται και το πρόγραμμα tax relief , που προβλέπει φορολογική απαλλαγή ύψους 30% για επενδύσεις σε εγχώριες παραγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του  ΕΚΟΜΕ  ύστερα από τη δημόσια πρόσκληση του για την προσέλκυση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα και τη στήριξη των εγχώριων παραγωγών των οπτικοακουστικών μέσων, έχουν υποβληθεί 148 αιτήσεις για παραγωγές από τις οποίες 109 υπάγονται στα κριτήρια της πρόσκλησης. Μερικές από τις χώρες προέλευσης των σχεδίων είναι οι Η.Π.Α., το Ισραήλ, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κίνα και η Κορέα. Η συνολική επένδυση στη χώρα μας για την παραγωγή των 109 έργων ανέρχεται περίπου στα 99 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη-ενίσχυση της Ελλάδας ανέρχεται περίπου στα 35 εκατομμύρια ευρώ. Από τα γυρίσματα στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν περίπου 24.473 θέσεις απασχόλησης (ηθοποιοί, τεχνικοί, συνεργεία, κ.λ.π). Εκτός από την Θράκη, ταινίες θα γυριστούν στην Αττική, την Πελοπόννησο, τη Νίσυρο, την Ηλεία, την Αράχοβα και την Χαλκιδική.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν στο ΕΚΟΜΕ σε όλη την διάρκεια του έτους δέκα μέρες πριν από την έναρξη της παραγωγής, για διεθνείς και εγχώριες παραγωγές ή συμπαραγωγές που επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα γυρισμάτων. Το Cash Rebate καταβάλλεται μέσα σε έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων με δεδομένο ότι έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει