«Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ»*

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Τα σεξιστικά σχόλια μοιάζει να μην έχουν τέλος στην πρωτεύουσα του Έβρου.         Γνωστός δημοσιογράφος τοπικής ιστοσελίδας, αναιδώς και ανενδίαστα και με πολύ «ματσό» στυλ, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της κας. Αλεξάνδρας Ποϊραζίδου, θέλοντας να σχολιάσει γενικότερα την νέα δημοτική κίνηση πολιτών «Κυψέλη Ιδεών και Δράσης», που ανακοινώθηκε επίσημα με δελτίο τύπου στις 4 Οκτωβρίου 2022.

Μαρίν, Ασημακοπούλου, Κεραμέως, Αχτσιόγλου, Ιντζεμπελίδου και τώρα προστίθεται η Ποϊραζίδου, είναι οι γυναίκες που δέχθηκαν ρατσιστικές επιθέσεις σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Πράγματι. Καμία δεν μπορεί να γλιτώσει από τα σεξιστικά σχόλια. Το παιχνίδι είναι στημένο καλά. Μεθοδικά και αποτελεσματικά.

Μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε να αποτινάξουμε τα έμφυλα στερεότυπα. Ο άνδρας, μα Έλληνας, μα Αλβανός, μα Πακιστανός, μα χριστιανός, μα μουσουλμάνος ή βουδιστής παραμένει άντρας και λέει ότι του γουστάρει. Η γυναίκα παραμένει γυναίκα και…(εδώ η κάθε αναγνώστρια και αναγνώστης ας συμπληρώσει αυτό που σκέφτεται).

Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής επειδή δεν φορούσε μαντίλα, προκάλεσε κοινωνική έκρηξη. Αυτή τη φορά οι γυναίκες είναι στην εμπροσθοφυλακή και διεκδικούν δικαιοσύνη και ισότητα αλλά και μια κυβέρνηση που θα λογοδοτεί στο λαό. Το ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο εδώ είναι πως οι άνθρωποι που ρισκάρουν τις ζωές τους είναι γυναίκες και άνδρες μαζί. Στέκονται δίπλα-δίπλα. Ενωμένοι.

Τα δάκρυα και η πίκρα δεν λείπουν. Αυτό που λείπει είναι η πυγμή να αλλάξει η δομή πάνω στην οποία αναπτύσσεται το τέρας. Και αυτό θα έπρεπε να ξεπερνά το θέμα των φύλων γιατί αγγίζει τις ανθρώπινες σχέσεις στο κοινωνικό πλαίσιο. Όσο δεν αποφασίζουμε τις μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας όλο και περισσότερο θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με περισσότερα δάκρυα και πίκρα.

* στίχος από το ποίημα του Ν. Γκάτσου που μελοποίησε ο Μ. Χατζηδάκις

Μπορεί επίσης να σας αρέσει