Κάθε αιμοδότης είναι ένας ήρωας.

Εθελοντική Αιμοδοσία – Δεσμοί Αίματος

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Την ημέρα αυτή, 14 Ιουνίου, τιμάται παγκοσμίως, ο εθελοντής αιμοδότης. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πράξη βαθιάς κοινωνικής ευθύνης, είναι κορυφαία πράξη αλτρουϊσμού καθώς οι εθελοντές αιμοδότες δίνουν το αίμα τους χωρίς καμία ανταμοιβή εκτός από την γνώση ότι έχουν βοηθήσει να σωθούν ζωές. Ανταποκρίνονται σθεναρά στο κάλεσμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και ενδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τους δεσμούς αίματος.

Μια πράξη που καταδεικνύει την ανάγκη να συμπεριφερθούμε ως κοινωνικά αλληλέγγυα όντα προσφέροντας λίγο από το αίμα μας στον άγνωστο συνάνθρωπό μας, ειδικά τώρα στην περίοδο της πανδημίας που έχουν αυξηθεί οι ανάγκες των συνανθρώπων μας για αίμα.

Μα τι είναι το αίμα;

Το αίμα είναι ένας υγρός ιστός, απαραίτητος για την ζωή του ανθρώπου. Αποτελείται από τα παράγωγά του που είναι τα λευκά και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια και το πλάσμα.

Ποιος μπορεί να δώσει αίμα;

Όποιος είναι υγιής από 17 έως 65 χρονών και ζυγίζει πάνω από 50 κιλά. Επίσης είναι απαραίτητη η συμπλήρωση ερωτηματολογίου  που έχει στόχο να εκτιμήσει πιθανούς λόγους προσωρινού ή μόνιμου αποκλεισμού από την αιμοδοσία.

Δηλαδή;

Αν είσαι κρυωμένος με πυρετό, αν έχεις συνάχι, πονόλαιμο, διάρροια ή αν παίρνεις αντιβιοτικά, πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον δυο εβδομάδες πριν δώσεις αίμα γιατί μπορεί να μεταδώσεις την λοίμωξη στον ασθενή. Αν υποβλήθηκες σε χειρουργική επέμβαση, τατουάζ, τρύπημα για σκουλαρίκια πρέπει να περιμένεις έξι μήνες ενώ σε περίπτωση τοκετού έναν χρόνο. Μόνιμα αποκλείεσαι από την αιμοδοσία αν πάσχεις από καρδιαγγειακά νοσήματα, αν παίρνεις συγκεκριμένα φάρμακα, αν έχεις κάνει χρήση ενδοφλεβικών ναρκωτικών ουσιών ή αν εσύ ή ο σύντροφός σου πάσχετε από AIDS ή ηπατίτιδα. Αν έχεις επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, μην δώσεις αίμα, μάθε να προστατεύεις πρώτα τον εαυτό σου. Η συζήτηση με τον γιατρό της αιμοδοσίας είναι ένα είδος τσεκ-απ.

Πόσο διαρκεί η αιμοληψία;

Διαρκεί 5-10 λεπτά. Το αίμα συλλέγεται σε ειδικό, αποστειρωμένο ασκό μιας χρήσης.

Πόσο αίμα θα μου πάρουν κατά την αιμοδοσία;

Κάθε φορά δίνεις 450 γραμμάρια, δηλαδή το ένα εικοστό από το συνολικό σου αίμα, το οποίο ο οργανισμός αντικαθιστά πλήρως σε λίγες εβδομάδες. Μπορείς να δίνεις αίμα τέσσερις φορές το χρόνο αν είσαι άνδρας και δύο αν είσαι γυναίκα.

Πρέπει να έχω φάει κάτι πριν δώσω αίμα;

Ναι, ένα ελαφρύ γεύμα χωρίς λιπαρά. Κι αυτό γιατί μετά από ένα γεύμα με λιπαρά, το πλάσμα παίρνει το χρώμα του γάλακτος (γίνεται λιπαιμικό) και έτσι πετιέται μαζί με τα αιμοπετάλια, κρατώντας μόνο τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν δίνοντας αίμα;

Η αιμοδοσία είναι μια ασφαλής διαδικασία για τον δότη. Ίσως να αισθανθείς λίγη ζάλη, η οποία περνάει αμέσως. Ωστόσο έχει μεγάλο όφελος για τον οργανισμό του δότη μιας και έχει αποδειχθεί πως η τακτική αιμοδοσία προστατεύει την καρδιά.

Γιατί πρέπει να δώσω εγώ αίμα;

Το αίμα δεν μπορεί να παρασκευαστεί στο εργαστήριο και είναι απαραίτητο για τη ζωή. Όλοι μπορεί να χρειαστούμε αίμα αύριο, ακόμη και εσύ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.aimodotes.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει