Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου
Ο Θανάσης Τσώνης είναι μια δημόσια προσωπικότητα που τα τελευταία χρόνια έχει σημαντική και επιτυχημένη παρουσία στην τοπική οικονομία, αυτοδιοίκηση και κοινωνία ως επιχειρηματίας, αιρετό στέλεχος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και ως μουσικός παραγωγός, εκπλήσσοντας θετικά με το έργο και την προσφορά του. Αυτά τα στοιχεία ήταν τα κίνητρα που μας οδήγησαν να τον συναντήσουμε και να κουβεντιάσουμε μαζί του διά προσώπου σε ένα από τα μικρά και ελάχιστα κενά χαλάρωσης της καθημερινότητας. Όσα μας κατέθεσε προκάλεσαν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον μας για αυτό και ανανεώσαμε το ραντεβού για την επόμενη συνάντησή μας στο άμεσο μέλλον με νέα και ενδιαφέροντα θέματα για την Περιφέρεια, την οικονομία και την ανάπτυξη.
1.Επιστήμονας, επιχειρηματίας ή πολιτικός; Μια επιλογή αυτοπροσδιορισμού.
Οι άνθρωποι είμαστε πολυσύνθετοι για αυτό θα αποφύγω να βάλω “κουτάκια”. Επαγγελματικά ξεκίνησα ως φαρμακοποιός, έχοντας επιλέξει να σπουδάσω φαρμακευτική, προχώρησα και δραστηριοποιήθηκα και σε άλλους τομείς επιχειρηματικά και ασχολήθηκα με τα κοινά και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου, όχι τόσο την ιδιότητα του πολιτικού αλλά του ανθρώπου που θέλει να εμπλακεί περισσότερο και να έχει ενεργό δράση στα πράγματα, ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
2.Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σύμφωνα με την προσωπική σας πορεία;
Δεν υπάρχουν μυστικά για την επιτυχία και αυτό γιατί προσδιορίζεται διαφορετικά από τον καθένα. Για μένα επιτυχία είναι να κλείνω την μέρα μου, γνωρίζοντας ότι έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα και να σκέφτομαι την επόμενη ως μια νέα ευκαιρία. Να νοιώθω ευγνωμοσύνη και πληρότητα.
3.Υπάρχει φάρμακο για την αλαζονεία και την ματαιοδοξία;
Ναι. Είναι η ταπείνωση. Και αυτή έρχεται με πολλούς τρόπους στη ζωή του καθενός αργά ή γρήγορα. Αν λειτουργήσει λυτρωτικά και ο αποδέκτης πάρει το μάθημα, θα θεραπευτεί. Αν όχι, η φαρμακευτική αγωγή θα συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο.
4.Ποιο είναι το επιχειρηματικό σας απωθημένο;
Απωθημένο ως μη εκπληρούμενο δεν νομίζω ότι έχω και αυτό γιατί αν κάτι μου κινήσει το ενδιαφέρον πιστεύω ότι θα το επιδιώξω, ανεξαρτήτως αν θα πετύχει ή όχι. Άλλωστε, αυτό δεν είναι το επιχειρείν;
5.Τι σας δίδαξε η συμμετοχή σας στα δρώμενα και στην ηγεσία της Περιφέρειας Αν.Μακεδονίας-Θράκης?
Ότι η προσφορά στα κοινά είναι μεν μια δύσκολη εξίσωση αλλά πολύ σημαντική για τον τόπο και τους ανθρώπους μας. Ότι η συμμετοχή τελικά είναι απαραίτητη και χρειάζεται πολυφωνία. Χρειάζεται ανάληψη ευθύνης και η δράση. Επίσης, το να βρίσκεσαι στην ηγεσία σημαίνει ότι εκτίθεσαι και κρίνεσαι, κάποιες φορές και άδικα αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο μαθαίνεις να το αντιμετωπίζεις όταν μπαίνεις σε αυτήν τη διαδικασία και δεν πρέπει να αποτρέπει όσους θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά.
6.Ραδιόφωνο: πως προέκυψε η «καψούρα» του μουσικού παραγωγού?
Από την “καψούρα” για την μουσική. Από μικρός μελετούσα μουσική, έπαιζα αρμόνιο και κιθάρα. Μεγαλώνοντας άρχισα να ερωτεύομαι και το ραδιόφωνο, την επικοινωνία που προσφέρει, τη σύνδεση που δημιουργεί με τον κόσμο, το ταξίδι στους στίχους και τις μελωδίες.
8.Ένα βιβλίο που κάνει τον αναγνώστη σοφότερο.
Πολλά αλλά θα προτείνω αρχικά Υρβιν Γιάλομ, τον Δήμιο του Έρωτα. Πρόκειται για ψυχαναλυτικές ιστορίες δοσμένες με τον μοναδικό τρόπο του Γιάλομ και που δίνουν το ερέθισμα να κατανοήσουμε πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές, αρχής γενομένης από τον εαυτό μας. Γιατί πιστεύω ότι η αρχή να γίνουμε σοφότεροι είναι η βαθειά κατανόηση πρωτίστως του ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι.
10.Τι απαντάει στις προσωπικές αναζητήσεις σας: Θρησκεία, επιστήμη, τέχνη ή κάτι άλλο;
Όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό αλλά και η ουσιαστική ανθρώπινη επαφή.
11.Σας τρομάζει ή όχι η εισβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης;
Πράγματι η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης μοιάζει με εισβολή αλλά όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα γνωρίζουν ότι ήταν κάτι με το οποίο θα ερχόμασταν “αντιμέτωποι” αργά ή γρήγορα. Είναι μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και όπως κάθε αλλαγή, όπως κάθε τι καινούργιο, προβληματίζει. Ωστόσο, δεν είμαι τις άποψης ότι πρέπει να φοβόμαστε τις αλλαγές αλλά να τις αγκαλιάζουμε, να προσαρμοζόμαστε και να κοιτάζουμε πώς να αξιοποιήσουμε το κάθε τι καινούργιο για να βελτιώσουμε τις ζωές μας. Αν κάτι με τρομάζει, δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι η τεχνητή νοημοσύνη αλλά η ανυπαρξία νοημοσύνης.
12.Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο κενό και πρόβλημα στον Έβρο;
Ο Έβρος είναι μια ιδιαίτερη περιοχή, που όμως έχει μεγάλη δυναμική, το πιστεύω αυτό. Μένει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του, να δώσουμε επιπλέον κίνητρα για να κρατήσουμε τον κόσμο εδώ, να γίνουν κι άλλες επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Εκτιμώ ότι ο τουρισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και χαίρομαι για τη δουλειά που κάναμε μέχρι σήμερα και της οποίας τα αποτελέσματα θα συνεχίσουν να φαίνονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η στρατηγική στην τουριστική ανάπτυξη είναι κάτι μακροπρόθεσμο.
13.Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν ένα νέο/μια νέα?
Να μην σπαταλά τον χρόνο του.
14.Η ζωή είναι…..;
Τόσο απλή όσο χρειάζεται, τόσο περίπλοκη όσο την κάνουμε.
Ο Αθανάσιος Τσώνης είναι φαρμακοποιός, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και σε άλλους τομείς και ζει στην Αλεξανδρούπολη. Εξελέγη το 2019 περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη “Περιφερειακή Αναγέννηση” του Χρήστου Μέτιου και ανέλαβε την πρώτη διετία καθήκοντα Ανριπεριφερειάρχη Τουρισμού και τη δεύτερη Εντεταλμένου Συμβούλου Τουρισμού της ΠΑΜ-Θ.
Η καταγωγή του είναι από το Διδυμότειχο και τα χωριά Λάδη και Ελαφοχώρι. Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου του 2023 θα είναι εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη του Χρήστου Μέτιου.