Προσωρινός οικισμός Ποντίων Σαπών. Ένα έγκλημα σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το βράδυ της Παρασκευής προς το πρωινό του Σαββάτου της 24ης  Ιουλίου 2021 ένα δραματικό γεγονός έλαβε χώρα στον προσωρινό οικισμό Ποντίων στις Σάπες. Σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε λυόμενο κάηκε ένας άνδρας 44 ετών. Αυτή η ανθρώπινη τραγωδία έφερε στην επικαιρότητα  και στην επιφάνεια ένα εθνικό έγκλημα που διαπράττεται εδώ και δεκαετίες εις βάρος των οικογενειών των Ποντίων ομογενών που, πείστηκαν από το ελληνικό κράτος, ν αφήσουν τις εστίες τους στις χώρες της πρώην ΕΣΣΣΔ και να έρθουν στην μητρική τους χώρα. Μάλιστα το 1993 πραγματοποιήθηκε η περίφημη επιχείρηση <Χρυσόμαλλο Δέρας> για την σωτηρία από τον πόλεμο στη Αμπχαζία Ποντίων οι οποίοι, σύμφωνα με την <λαμπρή> ιδέα της τότε υπουργού εξωτερικών Β.Τσουδερού, μεταφέρθηκαν γιά εγκατάσταση στη Θράκη για να ενισχύσουν δημογραφικά τον Ελληνισμό.

Μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες  Ποντιακού Ελληνισμού από τις χώρες του πρώην < υπαρκτού σοσιαλιστικού στρατοπέδου>, από αγάπη για την μητέρα πατρίδα <παλλινόστησαν>   κυρίως στη Θράκη και βρέθηκαν να βιώνουν την κοινωνική απαξίωση και την περιθωριοποίηση σε ακραίες μορφές. Το έργο της <αποκατάστασης> τους είχε αναλάβει το αμαρτωλό και ανάλγητο ΕΙΥΑΠΟΕ. Πριν 30 περίπου χρόνια το περίφημο ίδρυμα διαλύθηκε και η υπόθεση της διαβίωσης και ενίσχυσης των Ποντίων ομογενών πέρασε στην αρμοδιότητα της Πολιτείας.

Από τότε δίπλα στις μόνιμες  στεγαστικές δομές και τα προγράμματα μετεγκατάστασης που υλοποιήθηκαν, έμεινε σε λειτουργία  μια ντροπιαστική και απάνθρωπη δομή. Ο προσωρινός οικισμός Ποντίων ομογενών στις Σάπες. Στον οποίο εδώ και 30 χρόνια 36 οικογένειες ζουν υπό τραγικές και αντιανθρώπινες συνθήκες σε άθλια παραπήγματα -βαγόνια, παιδιά, άρρωστοι ,ανάπηροι, ηλικιωμένοι ,οι περισσότεροι άνεργοι. Οι συνθήκες διαβίωσης τους θυμίζουν την <κόλαση του Δάντη>. Τον χειμώνα υποφέρουν από τις βροχές και το κρύο και το καλοκαίρι από τον καύσωνα .Είναι τα θύματα της <προνοιακής> πολιτικής της Πολιτείας που δεν πρόλαβαν να αξιοποιήσουν κάποιο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών και η δημοτική αρχή , σταθερά και με επιμονή τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν θέσει το καυτό πρόβλημα σε κάθε εμπλεκόμενο. Κυβέρνηση, υπουργεία,βουλευτές περιφέρεια και ιδιαίτερα τον κυριότερο οργανισμό που έχει την αρμοδιότητα και ευθύνη για το θέμα. Την Αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Η οποία προκλητικά αδρανεί. Ελπίζοντας ίσως ότι την δική της υποχρέωση θα την αναλάβουν άλλοι.

Αν ο Ελληνισμός είναι ανθρωπισμός, το αίσχος και η πληγή του προσωρινού οικισμού ποντίων στις Σάπες πρέπει να κλείσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ .Με την υλοποίηση ενός προγράμματος μετεγκατάστασης των οικογενειών που ζουν εκεί. Πριν θρηνήσουμε κι άλλες δραματικές ιστορίες .Είναι θέμα τιμής της χώρας και αξιοπρέπειας της Πολιτείας.

Δημοσθένης Π. Δούκας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει