του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ Π. ΔΟΥΚΑ
Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο η διαδικασία διαρκούς παρακμής και η φθορά της δομής και της εικόνας του δημοτικού κάμπινγκ Αλεξανδρούπολης ,το οποίο έχει μεταβιβασθεί από το Δήμο Αλεξανδρούπολης στην διαχειριστική ευθύνη της κατ΄ όνομα <<Τουριστικής Ιαματικής Δημοτικής Επιχείρησης Αλεξανδρούπολης>> είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την κοινωνία , τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και ελάχιστους δημοτικούς συμβούλους που έχουν ακόμη γνώση του ρόλου και της αποστολής τους. Αντιθέτως ο πρόεδρος της μονομετοχικής ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΤΑΙΡΙΑΣ (και έχει τεράστια σημασία το νομικό καθεστώς της ΤΙΕΔΑ) , χωρίς γνώση του αντικειμένου και των εργαλείων άσκησης τουριστικής πολιτικής από μία Α.Ε., με την αδράνεια και τις καθυστερήσεις στην άσκηση των καθηκόντων του οδήγησε το κάμπινγκ στη σημερινή τραγική κατάσταση. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας συμμετέχει στο έργο “Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τραίνα να περνούν”, εδώ με μια μικρή παράφραση, “Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τροχόσπιτα να περνούν”. Η ηγεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης δεν ασκεί τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει από το γεγονός ότι η μία μετοχή της ΤΙΕΔΑ ανήκει σ αυτόν και άρα έχει δυνατότητα άσκησης ελέγχου στα δρώμενα της εταιρίας και ΑΛΛΑΓΗΣ της διοίκησης ανά πάσα στιγμή. Αν δεν ασκεί αυτή την αρμοδιότητα σημαίνει ότι συμφωνεί και εγκρίνει με όσα (δεν) γίνονται στο κάμπινγκ(και όχι μόνο).Και οι δημοτικές παρατάξεις της <<αντιπολίτευσης>> ,με κορυφαία παραδείγματα κάποιους συμβούλους που επενδύουν στην προσωπική τους ατζέντα , σφυρίζουν(εκτός φωτεινών εξαιρέσεων) αδιάφορα. Τα <<παζάρια>> να είναι καλά και οι πονηροί τοπικοί αυτοδιοικητικοί πολιτευτές.
Το δραματικό παρακμιακό κλίμα στο κάμπινγκ ξεκίνησε με την απίστευτη ανικανότητα της διοίκησης της ΤΙΕΔΑ να απορροφήσει έγκαιρα και έγκυρα τα χρήματα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από τον ΜΑΡΤΙΟ του 2020 που είχαν ως ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ σκοπό την κατασκευή σκιάστρων. Ο σκοπός υλοποιήθηκε μετά από ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ και κάτι μήνες.Τέτοια γρήγορα και αποτελεσματικά αντανακλαστικά δεν έχει καταγράψει ξανά η ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγχρόνως κανείς δεν απάντησε υπεύθυνα και δεσμευτικά αν ,στο χρονικό διάστημα που λίμναζαν τα χρήματα της αύξησης στο ταμείο της ΤΙΕΔΑ, χρησιμοποιήθηκαν ΝΟΜΙΜΑ η όχι και για άλλο σκοπό εξυπηρέτησης υποχρεώσεων της.Ένας έλεγχος που θα ζητούσε το δημοτικό συμβούλιο γι αυτό το θέμα θα έδινε χρήσιμες απαντήσεις.
Η κατάσταση του κάμπινγκ σήμερα παραμένει προβληματική και μη αντιστρέψιμη. Ο χώρος πέριξ των γραφείων και της εισόδου του είναι ένα <<νεκροταφείο>> τροχόσπιτων. Με αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα του και με κινδύνους ρύπανσης και άλλων πιθανών υγειονομικών προβλημάτων. Αν η απάντηση του Προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου της ΤΙΕΔΑ θα αρδεύει από τις νομικές δυσκολίες της υπόθεσης και την διαχρονικότητα του φαινομένου, τότε η οδός είναι μία. Η ομαδική τους παραίτηση.
Το εστιατόριο παραμένει κλειστό. Και οι κατασκηνωτές δυσκολεύονται στην καθημερινότητα της διατροφής τους. Αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματία, τότε θα πρέπει ν αναζητηθούν ευέλικτες και έξυπνες λύσεις από την ΤΙΕΔΑ. Όπως η σύμβαση με εταιρία κέτερινγκ. Ή την χρήση του με ίδιο προσωπικό.
Η υποτυπώδης παιδική χαρά που υπήρχε δίπλα στο εστιατόριο εξαφανίσθηκε. Και έγινε χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Τα παιδιά των κατασκηνωτών ας ψάξουν μόνα τους δημιουργική διέξοδο.
Οι αθλητικοί χώροι, στους οποίους θα μπορούσαν να οργανωθούν πολλαπλά δρώμενα, βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη.
Αυτές είναι μόνο μερικές πτυχές του δράματος <<δημοτικό κάμπινγκ Αλεξανδρούπολης>.
Η διοίκηση της ΤΙΕΔΑ δεν μπορεί ν αξιοποιήσει ένα σημαντικό και κομβικό τουριστικό πόρο της Αλεξανδρούπολης, με μεγάλες δυνατότητες θετικών διαχύσεων στην πόλη, ενίσχυσης της τουριστικής ταυτότητας της Αλεξανδρούπολης, αύξησης του τοπικού ΑΕΠ, δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αυτή η προοπτική μπορεί να κατακτηθεί ΜΟΝΟ από ιδιώτη επενδυτή επιχειρηματία. Από κανένα αυτοδιοικητικό ή δημόσιο φορέα δεν μπορεί να σχεδιασθεί και να υλοποιηθεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του δημοτικού κάμπινγκ. Αν το κατανοήσει αυτό η ηγεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης και το δημοτικό συμβούλιο είναι ευκαιρία να γίνει ένας δημιουργικός διάλογος , χωρίς φανατισμούς και αγκυλώσεις, για να επιτευχθεί ο στόχος. Αν συνεχίσουν κυριαρχούν η παρούσα ιδεοληψία και οι φαντασιώσεις να κυριαρχούν τότε η μόνη <<οδός σωτηρίας>> είναι το ΤΑΙΠΕΔ και το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ.Η παρέμβαση τους, με ότι αυτό σημαίνει, θα σώσει το κάμπινγκ από την καταστροφή.
Τέλος ποιος και πότε θα θέσει για διάλογο στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης το πρόβλημα των ΛΟΥΤΡΩΝ ΤΡΑΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ; Πότε θα συζητηθεί αυτό το μείζον και κρίσιμο θέμα που αφορά την κοινωνία, την πόλη και τον Δήμο και για το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία υπεύθυνη πληροφόρηση για το που βρίσκεται η υπόθεση μετά και την δημοσιοποιημένη πρόθεση της Κυβέρνησης να παρέμβει.