Η αναδόμηση στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και ο τσαρλατανισμός ως τεχνική προσωρινής επιβίωσης. (Μέρος 1ο)

Γράφει ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ Π. ΔΟΥΚΑΣ

Με απόφαση του  πριν λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης προχώρησε σε αναδόμηση του διοικητικού σχήματος του Δήμου. Τα σημεία που αναδεικνύονται  από την πρώτη ανάγνωση των προσώπων που εισέρχονται σ αυτό , σε συνδυασμό με αυτά που περιθωριοποιούνται η απομακρύνονται, είναι ότι ο Δήμαρχος <παίζει τα ρέστα του > για το υπόλοιπο της θητείας του  και επενδύει την πολιτική επιβίωση του σε συγκεκριμένα πρόσωπα που εμπιστεύεται και πιστεύει στις ικανότητες τους, στην ανάγκη να βελτιώσει την αποδοχή του από τους πολίτες, η οποία καθημερινά υποχωρεί.

Είναι αυτονόητο ότι με την αναδόμηση στοχεύει στη διόρθωση λαθών και παραλείψεων που χρεώνονται, από τον ίδιο, σε συγκεκριμένα πρόσωπα.Η επιτυχία των επιλογών του θα κριθεί από την  αξιολόγηση που θα κάνει η κοινωνία  στο τελικό συνολικό αποτέλεσμα που θα παραχθεί από το νέο σχήμα. Ο ρυθμός και η αποτελεσματικότητα επίλυσης προβλημάτων, σχεδιασμού και κατάκτησης στόχων, αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων  είναι μερικά από τα κριτήρια με τα οποία θα κριθεί ο Δήμαρχος και η ομάδα του.

Όμως υπάρχουν μερικά στοιχεία τα οποία μας κάνουν απαισιόδοξους για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Θεωρούμε ότι το νέο διοικητικό σχήμα  του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο σύνολο του δεν διαθέτει την αναγκαία και απαραίτητη επιστημονική επάρκεια, τεκμηριωμένη γνώση, βιωμένη εμπειρία, αντίληψη των νέων προκλήσεων και τάσεων που χαρακτηρίζουν την μετάβαση των κοινωνιών στην μετανεωτερική εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και του ψηφιακού κόσμου.Το γνωστικό αντικείμενο και το μορφωτικό απόθεμα του είναι ελάχιστο σε σχέση με τις προοπτικές, τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που διαμορφώνονται.

Ο τεμαχισμός των αντιδημαρχιών ,έτσι όπως έγινε, παράγει τεράστια κενά και ελλειματικές δομές, που δημιουργούν χάσματα και παραλείψεις.

Ο υπερσυγκεντρωτισμός στο πρόσωπο του Δημάρχου είναι ένα παλαιολιθικό και ξεπερασμένο μοντέλο. Δήμαρχος, πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ,υπεύθυνος των τεχνικών έργων,και δεν γνωρίζουμε τι άλλο, συγκροτεί ένα εξαιρετικά προβληματικό σύστημα.Εκτός αν θεωρεί ότι είναι η μεταμόρφωση ενός Αναγεννησιακού ανθρώπου στην σύγχρονη εποχή.

Από τα πρόσωπα στα οποία ο Δήμαρχος ανανέωσε την εμπιστοσύνη του , έχουμε την βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση τους δεν έγινε με κριτήριο το έργο που προσέφεραν δύο χρόνια. Ενδεικτικά θ αναφερθούμε σε δύο. 

Δεν μπορούμε, ακόμη και με μεγενθυτικό φακό, να διακρίνουμε την προσφορά του κ.Θ. Βουρδόλη στον Πολιτισμό,τον Εθελοντισμό, την Παιδεία και την Νέα Γενιά. Ένα τεράστιο μηδενικό είναι η κατάθεση και το έργο του. 

Ο κ. Δημήτρης Κολγιώνης είναι αντιδήμαρχος Αγροτουρισμού. Για να μην τον αδικήσουμε θα περιμένουμε να δημοσιοποιήσει  τις δράσεις και  τις πρωτοβουλίες που υλοποίησε και το μετρήσιμο έργο που παρήχθη στον Αγροτουρισμό. Εκτός αν από σεμνότητα το κρύβει.

Από τα πρόσωπα που εθελοντικά η ετσιθελικά απουσιάζουν από το νέο ηγετικό σχήμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης , ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον Γ.Κυζιρίδη και τον Κ.Αραμπατζή. Κυκλοφορούν στις παρέες και του πολιτικούς κύκλους της Αλεξανδρούπολης διάφορα σενάρια. Σίγουρα κάποια από αυτά έχουν βάση. Όπως οι φοβίες και  οι νευρώσεις που κατακλύζουν κάποιους που εισηγούνται η λαμβάνουν αποφάσεις. Οι οποίες όμως είναι αντικείμενο του ψυχαναλυτή η του ιερέα εξομολόγου τους.

Τελικά όμως ισχύει η ρήση του Ντενγκ Σιάο-Πινγκ.Δεν έχει σημασία τι χρώμα έχει η γάτα.Αρκεί να πιάνει ποντίκια. Αυτό ισχύει και για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει