Ζωή Τηγανούρια: “Η Μουσική είναι ένα Σύμπαν γεμάτο αισθήσεις!”

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Με αφορμή την συνεργασία της με την κινηματογραφική παραγωγή για την Χολιγουντιανή ταινία «Tango Shalom”, μιλήσαμε τηλεφωνικά με την συνθέτρια, σολίστ του ακορντεόν  και performer, Ζωή Τηγανούρια. Ο ήχος του ακορντεόν  και η αξιοσύνη της εξαιρετικής δημιουργού ξεπέρασε τα σύνορα όχι μονάχα του νησιού της Νίκης από όπου κατάγεται η ίδια αλλά και της Ελλάδας, πετυχαίνοντας  να ξεχωρίσει στο εξωτερικό.

Για την συμμετοχή της στην ταινία η ίδια μας είπε: «Η music supervisor της ταινίας Zizi Bologna ανακάλυψε την instrumental σύνθεσή μου «Last Tango by Zoe» στο διαδίκτυο, που κυκλοφορεί με οfficial video, https://www.youtube.com/watch?v=eTIAktLUW2Q και επικοινώνησε μαζί μου για το αν θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει σε κάποιες σκηνές για τις ανάγκες της ταινίας. Αφού εννοείται έδωσα την άδεια, μετά μου ζήτησε να συνθέσω τη μουσική για μία σημαντική σκηνή χορού Tango, διάρκειας 4’30’’ λεπτών». 

Το μουσικό θέμα που συνέθεσε η Ζωή Τηγανούρια για την σκηνή που είναι και ομότιτλο με τη ταινία το «Tango Shalom», με την συμμετοχή της χορωδίας του Βατικανό, εντυπωσίασε την music supervisor Zizi Bologna, η οποία της πρότεινε να δουλέψουν μαζί το film score (πρωτότυπη μουσική) όλης της ταινίας. «Έτσι με επισκέφθηκε στην Ελλάδα… Η διαφορετική γλώσσα μεταξύ μας, τα σπαστά αγγλικά μου και τα λίγα ελληνικά της  δεν στάθηκαν εμπόδιο στην συνεργασία μας, διότι “μίλησε”  η μουσική. Φτιάξαμε μαζί στο στούντιό μου πολλά πρωτότυπα μουσικά θέματα και επεξεργαστήκαμε πολλές ήδη υπάρχουσες μελωδίες μου πάνω στις σκηνές της ταινίας»  λέει πάνω σε αυτό η δημιουργός, και συνεχίζει «Με την ZIzi είναι σαν να γνωριζόμαστε χρόνια. Ήταν έκδηλη η θετική ενέργεια και η χημεία μεταξύ μας, το μεγάλο χρονικό διάστημα που εργαστήκαμε μαζί βλέποντας την ταινία σκηνή-σκηνή, καρέ-καρέ, γράφοντας μουσική, ηχογραφώντας, γελώντας, κλπ. Ακούραστα μαζί μας ήταν και ο σύζυγος μου Στέλιος Γενεράλης που επιμελήθηκε τις ενορχηστρώσεις, το sequencing και συνέθεσε κάποια επιπλέον μουσικά θέματα. Αργότερα ήρθε στην Ελλάδα και ο σκηνοθέτης της ταινίας Gabriel Bologna και η πρωταγωνίστρια Renée Taylor, οι οποίοι κατενθουσιάστηκαν με το τελικό αποτέλεσμα. Στην ταινία συνυπάρχουν πολλά είδη μουσικής συνδυασμένα, γεγονός που δίνει μια μουσική πολυφωνία και περνάει κατευθείαν στις καρδιές του κοινού. Εξάλλου ο ρόλος της μουσικής εδώ είναι να προβάλλει το μήνυμα της ειρήνης και της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων».

Για τις ανάγκες τις ταινίας δημιουργήθηκαν μουσικά σύνολα από Έλληνες μουσικούς και μέλη χορωδίας (Apollonian Rhapsody Ensemble & Caveiros Choir), και έπαιξαν ζωτικό ρόλο στον τελικό ήχο της παραγωγής. Τα θέματα για συμφωνική ορχήστρα στην έναρξη (“The Holy Land”) και στους τίτλους τέλους (“Valentina’s Baloon”) είναι συναισθηματικά και επιβλητικά όπως και το θέμα της τελικής σκηνής (“Peel The Banana”) όπου η μουσική ταλαντεύεται ανάμεσα στο παριζιάνικο βαλς και τους ανατολίτικους ήχους.

Σχετικά με μια ακόμη συνεργασία στο μέλλον με την music supervisor Zizi Bolonga η δημιουργός μας απάντησε πως: «ήδη συζητάμε για την μουσική που θα γράψουμε μαζί σε επόμενη ταινία!». 

 Η ταινία “Tango Shalom” προσφέρει μια ζεστή και χιουμοριστική εικόνα όχι μόνο για την Εβραϊκή ζωή αλλά για την ζωή γενικότερα. Έχει κερδίσει ένα βραβείο κριτικού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Jaipur, το Βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Μόντρεαλ 2021 και την Καλύτερη Ταινία για το Κανάλι Κινηματογράφου του Τορόντο.

Η Ζωή Τηγανούρια έχει στο ενεργητικό της πολλές ακόμη πρόσφατες αλλά και παλαιότερες συνεργασίες της με το εξωτερικό, εκατοντάδες συναυλίες σε θέατρα και αρχαιολογικούς χώρους. Έχει περισσότερα από είκοσι (20) προσωπικά άλμπουμ, μεταξύ των οποίων βιβλία με παρτιτούρες transcription για ντουέτο ακορντεόν & πιάνο πάνω σε δικά της έργα, καθώς και παιδικά βιβλία με μελωδίες της, όλα συνοδευόμενα από CD.

Στην μέχρι σήμερα καλλιτεχνική της πορεία, έχει: Σχεδόν 200 συνθέσεις στην Ελληνική και διεθνή δισκογραφία, Ορχηστρικά σε διεθνείς συλλογές (όπως Buddha Bar), Πάνω από 1000 ηχογραφήσεις ακορντεόν ως μουσικός, καθώς και διασκευές της στην Ελληνική και διεθνή δισκογραφία. 

Είμαστε περήφανοι που κατάγεται από τον Έβρο, από τη Σαμοθράκη και που η εξαιρετική δουλειά και η αγάπη της για αυτό που κάνει είναι τιμή για  όλη την Ελλάδα!  Της Ευχόμαστε ολόψυχα κάθε καλό!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει