Ενεργοποιείται ξανά το “Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης” με έδρα τη Σαμοθράκη

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Πρόσφατα διακινήθηκε, χωρίς να πάρει όμως μεγάλες διαστάσεις και να γίνει θέμα δημόσιου διαλόγου, η πληροφορία ότι ενεργοποιήθηκε ξανά το <περίφημο> ΧΡΗΜΑΤΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΘΡΑΚΗΣ (ECONOMIC FORUM OF THRACE), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος εμφανίσθηκε πριν από δώδεκα περίπου χρόνια στη Θράκη, με έδρα την Αλεξανδρούπολη και που με τις δράσεις του δημιούργησε <ταραχή> και προκάλεσε αναστατώσεις και συγκρούσεις στην τοπική κοινωνία(και όχι μόνο).Το think tank με τον βαρύγδουπο και εκκωφαντικό τίτλο, μετά το 2015, έπεσε <εν υπνώσει> αναστέλλοντας ουσιαστικά τις δημόσιες παρεμβάσεις και δράσεις του. Σήμερα το Φόρουμ φαίνεται ότι <ζωντάνεψε> ξανά και με έδρα την Σαμοθράκη θα διεκδικήσει ρόλο στα δημόσια δρώμενα. Μάλιστα διοργανώνει το φετινό καλοκαίρι διήμερο συνέδριο στο νησί, χωρίς όμως ακόμη να έχει δημοσιοποιήσει τους ομιλητές και τα θέματα των εισηγήσεων τους, αλλά ούτε την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής του.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κύρια πρωτοβουλία του Φόρουμ, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ήταν η πρόταση θεσμοθέτησης Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη. Μάλιστα είχε χρηματοδοτήσει την σύνταξη ανάλογης μελέτης. Ένα σημείο που παρήγαγε έντονο προβληματισμό ήταν η συνεργασία του Φόρουμ το 2012 με το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής για την διοργάνωση επίσκεψης 29 Ελλήνων παραγόντων στην ελεύθερη ζώνη του Τσόρλου στην Τουρκία.

Για το θέμα της Ε.Ο.Ζ. η πρόεδρος του φόρουμ Κατερίνα Καραγιάννη είχε γράψει το 2015  άρθρο, στο οποίο έχει ενδιαφέρον η φράση ότι <<η ΘΡΑΚΗ για πολλά χρόνια ΕΚΦΟΒΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ <ΤΑΠΕΙΝΑ> ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ>>.Ίσως  τώρα με την ενεργοποίηση ξανά του Φόρουμ θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτών που κατήγγειλε το 2015.Το άρθρο είναι το κάτωθι.

<<Έχει χυθεί πολύ μελάνι τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία των Ε.Ο.Ζ και ειδικά στη Θράκη. Οι ενάντιοι βρίσκουν μόνο αρνητικά, όμως ας κρατήσουμε την αρχή ότι σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δύο πλευρές.

Ε.Ο.Ζ είναι το τμήμα του εθνικού οικονομικού χώρου στο οποίο παρέχεται ένα σύστημα φορολογικών και διοικητικών προνομίων και κινήτρων σε εγχώριους και ξένους επιχειρηματίες. Συνεπώς στην περιοχή έχουμε κλάδους οικονομίας σε προτεραιότητα με νέες τεχνολογίες, υψηλή ποιότητα παραγωγής και ανάπτυξη της ευρύτερης περιφέρειας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η Ε.Ε., που ενθαρρύνει την ανάπτυξη των Ε.Ο.Ζ, επιβάλλει προϋποθέσεις που αξίζει να ληφθούν υπόψη κυρίως σε απάντηση όσων φωνάζουν για τα καταπατημένα δικαιώματα των εργαζομένων στις Ε.Ο.Ζ. Σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο:

• Το 70% των εργαζομένων πληροί υποχρεωτικά κριτήριο εντοπιότητας
• Οι εταιρίες που θα εγκατασταθούν εντός των ΕΟΖ δεσμεύονται να παραμείνουν για 20 χρόνια
• Η διαχείριση των Ε.Ο.Ζ θα γίνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από το Κράτος και σε μικρότερο από ιδιωτικές εταιρίες.
• Απαγορεύεται αυστηρά η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων

Οι ελληνικές περιφέρειες λοιπόν που στην πορεία των χρόνων έχουν πατάξει τη γραφειοκρατία, έχουν εκμεταλλευτεί τα κοινοτικά κονδύλια σε ανάπτυξη των παραγωγικών μονάδων και στις εξαγωγές των προϊόντων τους και έχουν ελκύσει τους νέους τους στην παραμονή στην επαρχία προσφέροντας θέσεις εργασίας και επαγγελματικά κίνητρα, είναι λογικό να απορρίπτουν τις Ε.Ο.Ζ. Δεν τις χρειάζονται.

Είναι μια ελκυστική λύση για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουν χαράξει μία επιτυχημένη πορεία; Η Θράκη για παράδειγμα, που μάχεται σε μεγάλο βαθμό της ανάπτυξης της ζώνης. Η δημιουργία ΕΟΖ στο σημαντικότερο γεωστρατηγικά και πολιτιστικά κομμάτι της Ευρώπης, θα μετατρέψει την περιοχή σε νησίδα ανάπτυξης και πόλο έλξης επενδύσεων.

Η μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Οικονομικού Φόρουμ Θράκης και των Τοπικών Φορέων, προτείνει τη δημιουργία θεματικών Ε.Ο.Ζ, με στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής με ειδικά κίνητρα.

1. Αγροτικών Προϊόντων Ορεστιάδας, για εταιρίες μεταποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Προτείνεται η λειτουργία διαβαλκανικού Χρηματιστηρίου Αγροτικών Προϊόντων.

2. Μεταξιού Σουφλίου, για εταιρίες που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την επεξεργασία και την εξαγωγή του μεταξιού και των προϊόντων του.

3. Υπηρεσιών Αλεξανδρούπολης, με στόχο την προσέλκυση διεθνών τραπεζών, ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιριών. Το θεσμικό πλαίσιο θα μπορούσε να προσομοιάζει με αυτό του Λουξεμβούργου. 

4. Βιομηχανίας & Τεχνολογίας Άβαντα, Κομοτηνής και Ξάνθης (ΒΙΠΕ), με κρατική εγγύηση σε δάνεια για έργα ΑΠΕ, μηδενικό ΦΠΑ για υπηρεσίες ΔΕΚΟ, τήρηση στοκ πρώτων υλών χωρίς δασμούς κοκ.

5. Logistics Λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, για τις ανάγκες διακίνησης των εμπορευμάτων που παράγονται στις ΕΟΖ, με πρόβλεψη για μηδενικό ΦΠΑ για αγορά εξοπλισμού, διαμόρφωση εγκαταστάσεων και υπηρεσίες ΔΕΚΟ.

6. Μαρμάρου και Οινοποιίας Δράμας, με αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό και δασμούς άνω του 3% στην εσωτερική αγορά, για λόγους ισότητας στον εσωτερικό ανταγωνισμό.

7. Τουρισμού και Αναψυχής Καβάλας-Θάσου, Πόρτο Λάγους και Σαμοθράκης.

Η Θράκη για πολλά χρόνια εκφοβίζεται και χειραγωγείται από ανθρώπους με «ταπεινά» συμφέροντα, με αποτέλεσμα οι απλοί άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν οτιδήποτε αρκεί να πειστούν ότι κάτι απειλεί την ασφάλεια τους. Η Θράκη δεν είναι μόνο σύνορα, είναι πλούσια και επιτέλους πρέπει να αρχίσει να δουλεύει σκληρά ώστε να γίνει οικονομικά δυνατή και, γιατί όχι, η ατμομηχανή οικονομίας της Ελλάδας, όπως στο Βυζάντιο. Το μεγαλύτερο συμφέρον από μια τέτοια Ζώνη και ίσως το σημαντικότερο είναι η φορολογική και διοικητική σταθερότητα για τουλάχιστον 20 χρόνια. Ένα καθεστώς ανάπτυξης και όχι ένα αλισβερίσι μεταξύ καλών φίλων που εξυπηρετεί μικροσυμφέροντα που βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση με το κοινό συμφέρον όλων.

Είναι όνειρο μια ελληνική κοινωνία που δεν θα υπολογίζει την καταγωγή, το κόμμα ή τις διασυνδέσεις; Που βάζει τη λογική σαν πρώτιστη συνιστώσα και όχι την προκατάληψη, τη συνωμοσία και τα άκρα; Οφείλουμε να επενδύσουμε με όλες τις δυνάμεις μας σε αυτό τον ιερό πολυπολιτισμικό τόπο, να αποφασίζουμε ελεύθερα και, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες, να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στον υπόλοιπο κόσμο μία ποιοτική Ελλάδα.>>.

Κλείνοντας, να καταγράψουμε ότι μεταξύ των διάφορων μεγαλεπήβολων πρωτοβουλιών και ιδεών της προέδρου του Φόρουμ ήταν μαζί με τον φίλο της Γιούνκερ, <<να κάνουν τη Θράκη δεύτερο Νταβός!!!!!!!!!!!!!!!>>.     


Μπορεί επίσης να σας αρέσει