Εγκαταλελειμμένα οχήματα: ακόμη μια πληγή για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Ένα πολυδιάστατο πρόβλημα με πολλαπλές διαστάσεις και αρνητικές επιπτώσεις για την λειτουργία της Αλεξανδρούπολης,  την εσωτερική συνοχή αλλά και για την αισθητική της πόλης είναι η ανοιχτή πληγή των εγκαταλελειμμένων οχημάτων.

Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, διασπαρμένα στον αστικό ιστό, ακόμη και σε οδούς και πεζοδρόμια του κέντρου, υπάρχουν αφημένα στην τύχη τους αυτοκίνητα, μηχανάκια, ποδήλατα που καταλαμβάνουν οδοστρώματα και κυρίως πεζοδρόμια.

Η  κατάσταση αυτή, που δεν έχει μόνον  αισθητικές παραμέτρους,  αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων καθώς και για την δημόσια ή ιδιωτική περιουσία. Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα εγκαταλελειμμένο όχημα εμποδίζει τη διέλευση ανθρώπων με αναπηρία, πεζών με παιδικά καροτσάκια, ηλικιωμένων καθώς και την προσπέλαση πυροσβεστικών οχημάτων και απορριμματοφόρων. Συγχρόνως αποτελούν εστίες μόλυνσης λόγω της συσσώρευσης απορριμμάτων που παράγει η ακινησία τους με επικίνδυνες ρυπαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Αποτελούν αιτίες πρόκλησης για τους πεζούς που πρέπει να διαθέτουν ικανότητες ζογκλέρ για να περάσουν από τα οχήματα που καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους.

Η εγκατάλειψη των οχημάτων σε όλη την Αλεξανδρούπολη είναι ένα πολυσήμαντο αρνητικό γεγονός που έχει μεταμορφωθεί σε πρόβλημα για την Πρωτεύουσα του Έβρου. Η αφαίρεση ζωτικών χώρων στάθμευσης, η δημιουργία άσχημης εικόνας του αστικού τοπίου, η παραγωγή αρνητικών αισθημάτων στους επισκέπτες πρέπει να προβληματίσει επιτέλους τη Δημοτική Αρχή της Αλεξανδρούπολης, η οποία έχει την απόλυτη και μοναδική υποχρέωση να παρέμβει και όχι να σφυρίζει αδιάφορα είτε από αδιαφορία είτε από αδυναμία.

Ο Αντιδήμαρχος της Καθαριότητας και τα στελέχη της έχουν τεράστιες ευθύνες. Οι πολίτες έχουν μάτια και κρίση και όταν θα έρθει η κατάλληλα στιγμή θα εκφραστούν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει