Δήμος Αλεξανδρούπολης. Όταν ο σκύλος κυνηγάει την ουρά του….(Μέρος 2ο)

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Ο ανασχηματισμός/αναδόμηση που έγινε πρόσφατα στο ηγετικό σχήμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε συνδυασμό με τις ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων και την σύμπραξη της δημοτικής παράταξης Λαζόπουλου/Καίσα με αυτήν του νυν Δημάρχου , δίνει την δυνατότητα στους πολίτες ,και όχι μόνο,  να στοχασθούν για τα δρώμενα στους κόλπους του Δήμου της πρωτεύουσας του Έβρου.

Οι αντικαταστάσεις και οι μετακινήσεις  των αιρετών και μη που προγραμματίζονται, φαντάζουν να κινούνται σ ένα κλειστοφοβικό και αντιφατικό σχήμα , που δεν σχετίζεται με τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα αλλά και τους εκλογικούς στόχους του ….2023.Διατηρήθηκαν και ενισχύθηκαν πρόσωπα με αδύνατο ως ανύπαρκτο έργο και προσφορά , επιβραβεύθηκαν  <αυτομολήσαντες> με ανούσιες θέσεις αφού  ενέδωσαν στη γοητεία της <εξουσίας>.

Παρ όλο που είναι νόμιμο , συγκρούεται με την ηθική και την αυτοδιοικητική δεοντολογία, η επιβράβευση διορισμών  συμβούλων που ανεξαρτητοποιήθηκαν. Όταν κάποιος διαφοροποιείται από την παράταξη με την οποία εκλέχθηκε, αυτό που πρέπει να κάνει είναι η αυτόνομη και αυτοδύναμη παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο , με προσωπικούς όρους και στάση απέναντι στα θέματα που συζητιούνται σ αυτό. Η εισπήδηση  του και μετάλλαξη   του , ως ιού, σε κρίκο της δημοτικής αρχής έναντι θέσης εξουσίας είναι ένα φαινόμενο που δεν τιμάει κανένα. Ούτε τον προσφέροντα, ούτε τον αποδεχόμενο την θέση. Έστω κι αν το επιτρέπει ο σημερινός  θλιβερός και προβληματικός  αυτοδιοικητικός νόμος.

Αλλά και η σύμπραξη των δύο παρατάξεων  του Δήμου Αλεξανδρούπολης κινείται εκτός ηθικού και δεοντολογικού πεδίου. Αν στο μυαλό των των ηγετικών στελεχών τους υπήρχε αυτή η προοπτική θα έπρεπε να το αναφέρουν στις προγραμματικές προεκλογικές θέσεις τους. Για να γνωρίζουν  ξεκάθαρα οι πολίτες και κυρίως αυτοί που ψήφισαν τις συγκεκριμένες παρατάξεις , ποιά είναι τα σχέδια τους , για  να μην βρεθούν ,όπως τώρα, προ εκπλήξεων <<συνεργασιών>> εκ των υστέρων. Αυτό επιβάλλει ο σεβασμός προς τους πολίτες και την αυτοδιοικητική ηθική. Κανόνες που καταπατούνται βάναυσα, δεν θα ξεχασθούν τα δύο έτη που απομένουν ως τις προσεχείς εκλογές. Θα έρθει σκληρός ο πέλεκυς της κρίσης.

Τους προσεχείς μήνες, με κορύφωση την 7η Νοεμβρίου που πρέπει να γίνει η εκλογή νέου προέδρου δημοτικού συμβουλίου, θα πρέπει η δημοτική αρχή να καταθέσει τις πιθανές προτάσεις της για τις θέσεις που εγκρίνονται από το δημοτικό συμβούλιο. Να δούμε αν ο Γ.Καίσας θα γίνει πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, όπως κυκλοφορεί στην πόλη. Ίσως βρεθεί μπροστά σε μεγάλη έκπληξη. Γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο Δ.Κολιός , θα παραδώσει εύκολα τα όπλα. Το έργο μπορεί να έχει δραματικό τέλος.

Συγχρόνως θα πρέπει να βρεθεί <εθελοντής αυτόχειρας> να διεκδικήσει την θέση της <ηλεκτρικής καρέκλας> του Προέδρου της προβληματικής ΤΙΕΔΑ. Όσοι έχουν άγνοια κινδύνου ίσως τολμήσουν.

Τέλος ένα λεπτό θέμα είναι αν οι αλλαγές των θέσεων και των τίτλων που δόθηκαν στις αντιδημαρχίες είναι συμβατές με τον ισχύοντα σήμερα Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου. Έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχουν ασυμβατότητες και επικαλύψεις. Που θεραπεύονται μόνο με τροποποίηση του.Αλλά δεν μπορεί έγκριτοι νομικοί να κάνουν λάθος. Μάλλον εμείς είμαστε καχύποπτοι.

¨οπως έγραψε ο Μαξ Βέμπερ <η πολιτική γίνεται με το κεφάλι, κι όχι με οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος, ούτε με την ψυχή. Κάτι που δεν ισχύει για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει