Δήμος Αλεξανδρούπολης: “Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι…”

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης , από την ημέρα της ανάληψης της διοίκησης του από τη σημερινή δημοτική αρχή, βρίσκεται σε μια κατάσταση παρατεταμένης  παρακμιακής διαδικασίας, στην οποία κυριαρχούν φαινόμενα τοξικότητας, γελοιοκρατίας, μικρονοικότητας και μικροψυχίας. Πρωταγωνιστές ς αυτό το ιλαροθλιβερό σκηνικό είναι ο νυν και ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης. Κομπάρσοι οι υπόλοιποι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Από το πλούσιο και ανεξάντλητο υλικό που προσφέρουν οι εγωπαθείς ήρωες της τοπικής αρένας της ωμοφαγίας, θα αναφερθούμε σήμερα σε μερικά στοιχεία και θα συνεχίσουμε την καταγραφή σε  μελλοντικά κείμενα.

Ο νυν δήμαρχος, υιοθετώντας την πρακτική του πρώην, μια από τις μεθόδους που ασκεί για τον εκφοβισμό όλων όσων του ασκούν, δίκαιη και άδικη , κριτική, είναι η άσκηση αγωγών, μηνύσεων, οικονομικών απαιτήσεων κ.α. Στο <θεάρεστο> αυτό έργο ,η προσεχής σκηνή “ανεβαίνει” στις 13 Οκτωβρίου στο Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, με κατηγορούμενο υποψήφιο δήμαρχο στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Πρόκειται για μια τακτική που είναι επικίνδυνη για την τοπική δημοκρατία, ποινικοποιεί  το δημόσιο βίο και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, στοχεύει στην επιβολή ιδιότυπου καθεστώτος σιωπής και κριτικής απουσίας σε όσους ασκούν εξουσία. Και όπως είπε ο Αβραάμ Λίνκολν <αν θέλεις να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου δωσ’ του την εξουσία>. Είναι η κατάλληλη στιγμή, πριν υποστεί η τοπική κοινωνία συντριπτικά κατάγματα, ν’αποσυρθούν , ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ,  όλα τα  ένδικα μέσα και εξώδικα από όσους τα έχουν ασκήσει. Νυν και πρώην. Η επανεκκίνηση της μετα-πανδημιακής Αλεξανδρούπολης, η δόμηση όρων έναρξης μιας  νέου τύπου  ενδογενούς ανάπτυξης και αντιμετώπισης των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, απαιτούν συναινέσεις, διάλογο, επιχειρήματα, συνεννοήσεις, ηπιότητα. Τα πανηγυράκια της αλαζονείας και του ναρκισσισμού οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Με πρώτα θύματα τους πολίτες. Και κυρίως τους νέους.

Το δεύτερο αρνητικό και εμπρηστικό παράδειγμα εκφυλισμού της τοπικής δημοκρατίας είναι η αμοραλιστική και μίζερη απόφαση των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης για μη συμμετοχή τους στον δημόσιο απολογισμό της δημοτικής αρχής. Ιδιαίτερα η ανακοίνωση της αυτοπροσδιοριζόμενης παράταξης  ως <αξιωματικής αντιπολίτευσης> <ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ>, είναι ένα μνημείο πομπώδους φλυαρίας  και  θνήσκοντος στείρου αρνητισμού. Το μόνο που καταφέρνουν αυτές οι θεωρήσεις και πρακτικές είναι η υπονόμευση της αυτοδιοικητικής δημοκρατίας και των θεσμών. Η κριτική ασκείται δημόσια, με τεκμήρια και επιχειρήματα, με συμμετοχικές διαδικασίες. Το <στρίβειν δια του αρραβώνος> είναι για <κότες λειράτες>.

Ελπίζουμε το κείμενο να κάνει πιο σοφούς τους τοπικούς αξιωματούχους του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Μπορεί να μας σταλεί καμιά αγωγή η εξώδικο για <συμμόρφωση προς τας υποδείξεις>.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει