Ένα εμβληματικό βιβλίο, ένα μεγάλο εγχείρημα. “Η Ιστορία του Σιδηροδρόμου στον Έβρο”.

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Κυκλοφόρησε πρόσφατα και ήδη έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον το βιβλίο του Διαμαντή Μυρτσίδη με τίτλο<Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ>. Πρόκειται για ένα εμβληματικό, πρωτότυπο, επιστημονικό και άρτιο έργο που το περιεχόμενο του εκπλήσσει θετικά.

Στις 304 μεγάλου σχήματος σελίδες του , ο συγγραφέας ξεδιπλώνει την ιστορική πορεία, παρουσία και προσφορά στον Έβρο, ενός δομικού και μοναδικού πυλώνα της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής ζωής του παραμεθόριου νομού. Του σιδηροδρόμου. Ενός μεταφορικού μέσου , το οποίο σημάδευσε την περιοχή και είχε τεράστιες διαχύσεις στο τοπικό σύμπαν.

Άνοιγμα φωτογραφίας

Ο συγγραφέας ακολουθώντας την σύγχρονη αντίληψη για την συγγραφή  ιστορικών φαινομένων , όπως αυτή έχει κατοχυρωθεί από την σχολή των Annales, εργάσθηκε συστηματικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα στην έρευνα πεδίου, στην πρωτογενή έρευνα, κατέγραψε προφορικές μαρτυρίες, συνέλεξε αρχειακό σπάνιο και πλούσιο υλικό. Υιοθέτησε  όπως θα έλεγε ο F.Braudel την δομή της μακράς διάρκειας, υλοποιώντας το μεγάλο εγχείρημα ερμηνείας του ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ γεγονός που μεταμορφώνει το βιβλίο σε ιστορικό υποδειγματικό <θησαυρό>.Άξονας του βιβλίου είναι η διαρκής συνάντηση παρελθόντος-παρόντος με σημείο αναφοράς τον σιδηρόδρομο. Νοηματοδοτεί με το ταλέντο του την διαλεκτική του ιστορικού χρόνου στον Έβρο μέσα από το σιδηροδρομικό ιδεώδες. Κατέθεσε ένα υποδειγματικό βιβλίο , αφήνοντας παράλληλα ζητήματα ανοιχτά για τους ιστορικούς του μέλλοντος που θα γράψουν την ολιστική ιστορία του Έβρου. 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει