Το τέλος των Διοικητών του κομματικού σωλήνα

Γράφει ο Δημοσθένης Π. Δούκας

Όπως έγραψε το <LIBΕRAL> μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, που είχαν προσελκύσει ψήφους από όλο το πολιτικό φάσμα, ήταν το κόψιμο του Γόρδιου Δεσμού των στρεβλώσεων και των παθογενειών του Δημοσίου Τομέα. Βασικό συστατικό του δ εσμού που έπνιγε και πνίγει την ίδια τη χώρα, είναι η αναξιοκρατία και η εξυπηρέτηση των «δικών μας» παιδιών.
Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί μπροστά σε βιογραφικά σημειώματα «πολιτευτών» κομμάτων, που όποτε αποτύγχαναν στην εκλογή τους στη Βουλή, αυτομάτως εύρισκαν υψηλόβαθμη διοικητική θέση σε κάποιον οργανισμό μικρό ή μεγάλο, σημαντικό ή ασήμαντο, μέχρι να ξαναφτάσει η μέρα των επόμενων εκλογών. Και τότε στις ψήφους που θα ελάμβαναν, προσμετρούσαν και αυτές από τα ρουσφέτια και τις εξυπηρετήσεις που θα
είχαν κάνει κατά τη διάρκεια της θητείας τους.


Και δεν είναι λίγα τα παραδείγματα στα οποία άνθρωποι παντελώς άσχετοι, με εξαιρετικά χαμηλά προσόντα και περιορισμένες ικανότητες, με μηδενικές προσλαμβάνουσες παραστάσεις και πλήρη άγνοια του αντικειμένου, βρέθηκαν να διοικούν Νοσοκομεία, ή άλλους φορείς του Δημόσιου Τομέα, αδυνατώντας όχι μόνο να οδηγήσουν τα πράγματα
πιο πέρα βελτιώνοντας τα, αλλά να διαχειριστούν την απλή καθημερινότητα.
Φανταζόμαστε τη θλίψη και την απογοήτευση των κομματικών μηχανισμών και των στελεχών τους, που χάνουν κάτω από τα πόδια τους τη σιγουριά της κατάληψης θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο Τομέα. Μια ωραία θέση, με ικανοποιητικές αμοιβές, με τον τίτλο του Προέδρου ή του Διοικητή, που το έργο κατά τη διάρκεια της θητείας, δεν υφίστατο τον παραμικρό ποιοτικό ή ποσοτικό έλεγχο. Και έτσι όλα κυλούσαν όμορφα και ωραία μέχρι τις επόμενες εκλογές, οπότε ο πολιτευτής γινόταν εκ νέου υποψήφιος βουλευτής και πάει λέγοντας.
Έναν Δημόσιο Τομέα που θα προσφέρει ασφάλεια και ικανοποίηση στους πολίτες, θα εξυπηρετεί με πληρότητα τους συναλλασσόμενους και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φορολογούμενων, που ουσιαστικά είναι ταυτόχρονα και εργοδότες και πελάτες αυτών των φορέων. Είναι με δυο λόγια ένα νομοσχέδιο που αφ’ ενός καταργεί τα ωσμωτικά φαινόμενα παρακμής ανάμεσα στον Δημόσιο Τομέα και τους κομματικούς μηχανισμούς και αφ’ ετέρου αναβαθμίζει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Έτσι, μέσω αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας η κυβερνητική δέσμευση για να επιλέγεται ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή, γίνεται πράξη. Αυτό επιτυγχάνεται με αξιοκρατικές διαδικασίες, με δέσμευση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων, με επιτάχυνση των διαδικασιών επιλογής, έτσι ώστε να αλλάξει το Δημόσιο και να γίνει καλύτερο.
Ποιες είναι αυτές οι νέες διαδικασίες επιλογής; Αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα προσόντα, όπως για παράδειγμα πτυχίο ή / και εργασιακή εμπειρία σε συναφές αντικείμενο, με σκοπό την εξασφάλιση ότι όσοι επιλέγονται έχουν τα απαραίτητα προσόντα και τη επαγγελματική επάρκεια για να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους, καινοτόμα
εργαλεία αξιολόγησης και συγκεκριμένες προθεσμίες των διαδικασιών επιλογής με παράλληλο εξορθολογισμό των διαδικασιών και μείωση του διοικητικού βάρους.
Ταυτόχρονα εκτός από τις νέες διαδικασίες επιλογής θεσμοθετούνται και διαδικασίες αξιολόγησης και λογοδοσίας. Έτσι το νέο σύστημα αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα περιλαμβάνει ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα, συμβόλαια απόδοσης στα οποία θα αναφέρονται συγκεκριμένες δράσεις και στόχοι και ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων ανάλογα με την επίτευξη ή μη των στόχων, που θα οδηγεί σε δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή ακόμα και σε άμεσο τερματισμό της θητείας τους. Ελπίζουμε σύντομα τα παραδείγματα του βουλκανιζατέρ πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και του 80χρονου πολιτευτή της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των ΑΝ.ΕΛ., που αμφότεροι έγιναν Διοικητές Νοσοκομείων, να αποτελούν τροφή για ανέκδοτα και όχι σημεία σύγκριση και αναφοράς.
Μέσα ς αυτήν την διαδικασία εντάσσεται και η προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης του ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, το οποίο έχει κομβικό ρόλο και σημασία στον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Ο νυν διοικητής του Β.ΡΟΥΦΟΣ θα τελειώσει τη θητεία του, χωρίς να υποστεί καμία αξιολόγηση όπως προβλεπόταν , λόγω της υγειονομικής κρίσης. Αν θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί δεν το γνωρίζουμε.


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ:ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΟΤΑΡΑΧΕΣ!
Δημοσιογραφικές πληροφορίες που συνεχώς πληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα επισημαίνουν ότι το <δίδυμο> της Διοίκησης του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, προϊόν της βλακώδους <πρωτοτυπίας> της κυβέρνησης, που πάσχει και αυτή από κρατισμό και πελατειακές παθογένειες, τελειώνει το βίο του. Είτε ο ένας βραχίονας του, είτε και οι δύο, οδεύουν στην <αποστρατεία>.Η Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, βλέποντας ότι η συνύπαρξη Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ήταν εκρηκτική, διαλυτική και επικίνδυνη προς εκτροχιασμό, σε συνδυασμό με περίεργες και ομιχλώδεις διαδικασίες προσλήψεων με υψηλές αμοιβές που προωθούσε ο Δ.Σ., αποφάσισε να λύσει το <γόρδιο δεσμό>.Ύστερα από ταραχώδεις και προβληματικές συναντήσεις υψηλόβαθμου στελέχους του Ταμείου με το διοικητικό σχήμα του ΟΛΑ, το Ταμείο αποφάσισε να ακυρώσει τον ύποπτο <διαγωνισμό> και να προσχωρήσει στην αλλαγή του διοικητικού σχήματος. Ήδη κάποια παιδιά του κομματικού σωλήνα της Ν.Δ. άρχισαν να <φοράνε κοστούμια> και να <ξερογλείφονται>.Θα βιώσουμε μάλλον μια ακόμη αφόρητα πληκτική επανάληψη του ίδιου έργου. Εκτός αν ο Πρωθυπουργός κάνει επιτέλους την έκπληξη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει