Ιστορίες επιτυχίας από επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης

Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου

Την δεύτερη μέρα διεξαγωγής του 3ου Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, οι πρωταγωνιστές των success stories της τοπικής κοινωνίας αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και στο πώς κατάφεραν να φτάσουν στην επιτυχία μέσα από την καινοτομία.

Ο κ. Γιώργος Κουτσουδάκης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Smiling Machines, που ξεκίνησε την start up εταιρεία του το 2019 στην Καβάλα για την παροχή υπηρεσιών προβλεπτικής συντήρησης μηχανημάτων, έχει εταιρικά γραφεία σε Ζυρίχη και Λονδίνο και έχει επεκτείνει τις υπηρεσίες της σε παροχή λύσεων σε τομείς όπως blockchain, AI, ανάλυση δεδομένων και στο ενεργειακό κομμάτι. 

«Η δυσκολία που αντιμετωπίσαμε είναι ότι μία start up στην Ευρώπη είναι δύσκολο να βγει εκτός συνόρων, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν κοινοί κανονισμοί» είπε, ενώ σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση από fund εξήγησε ότι δεν προχώρησαν σε αυτή την επιλογή γιατί τα fund στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, απαιτούν πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Screenshot

Η κα. Μελίνα Τάσσου, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Επικεφαλής Οινοποιός του Κτήματος, που ξεκίνησε το 2004 στην Κομοτηνή, αναφέρθηκε στο ταξίδι των κρασιών του Κτήματος Κίκονες, περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε την περίοδο των capital controls, τονίζοντας: «Είναι σημαντικό να μην επηρεάζεται αρνητικά το τελικό προϊόν, ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Για παράδειγμα,  εμείς προμηθευόμαστε όλα μας τα βαρέλια από την Γαλλία και όλους τους φελλούς από την Πορτογαλία. Όλα αυτά πρέπει να τα πληρώνουμε προκαταβολικά, ακόμα και αν έχουμε παγωμένα κεφάλαια».

Σήμερα τα κρασιά του Κτήματος Κίκονες, που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που παλαιώνει τα λευκά κρασιά, φτάνουν σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. «Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο πωλήσεων και φήμης» είπε η κυρία Τάσσου. Παράλληλα, το οινοποιείο λειτουργεί ως τουριστικός προορισμός που έχει αναδειχθεί στην λίστα των πιο δημοφιλών αξιοθέατων της περιοχής. «Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται στην Κομοτηνή για να επισκεφτούν το οινοποιείο μας επειδή δοκίμασαν το κρασί μας στην Αθήνα» ανέφερε η κυρία Τάσσου. 

Η κα. Χρύσα Μανουηλίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Αγροτικών Κατασκευών (ΕΒΑΚ Α.Ε.), από τις Καστανιές του Έβρου, ανέφερε πως «το άνοιγμα σε νέες αγορές είναι ο στόχος της εταιρείας». Η ΕΒΑΚ εξάγει ήδη σε πέντε χώρες και το 70% του τζίρου της προέρχεται από τις εξαγωγές. Το επόμενο διάστημα επιδιώκει να αυξήσει την ποιότητα των μηχανημάτων που παράγει με αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης για μεγαλύτερη απόδοση αλλά και ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή. 

«Υπάρχει δυναμική και τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης, αρκεί να είμαστε προσαρμοστικοί και καινοτόμοι. Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι πολλοί νέοι επιστρέφουν στον πρωτογενή τομέα», είπε η κυρία Μανουηλίδου, που ζήτησε από την κυβέρνηση να ενισχύσει τα έργα υποδομής και να δοθούν κίνητρα για την δημιουργία μεταποιητικών επιχειρήσεων που θα αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των αγροτικών προϊόντων. Η κα. Μανουηλίδου περιέγραψε επίσης τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ως γυναίκα – επικεφαλής μιας επιχείρησης σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, όπου προμηθευτές, συνεργάτες και πελάτες είναι άνδρες «με εδραιωμένα στερεότυπα, που δεν αποδέχονται εύκολα τη γυναίκα- εργοδότη».

«Ήρωες» χαρακτήρισε ο κ. Αντώνης Γραβάνης, ιδιοκτήτης και ιδρυτής της AdStrategy, τους επιχειρηματίες της περιοχής, αφού όπως είπε «οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που υπάρχουν σε άλλες περιφέρειες και στο κέντρο της χώρας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει