Γράφει η Στέλλα Ν. Καραμήτρου
Εμείς οι ιθαγενείς την αποκτήσαμε χωρίς μεγάλο κόπο. Μόνο με τους πόνους της μάνας μας και τα κλάματα μας στη γέννα. Ίσως και κάποιοι από μας να την περιφρονούμε. Όχι βέβαια όλοι. Ο σπουδαίος Νίκος Εγγονόπουλος έλεγε ότι το μεγάλο κατόρθωμα της ζωής του είναι ότι έχει ελληνικό διαβατήριο. Θα μου πεις, Σουρεαλιστής ήταν ο άνθρωπος. Όμως η ιθαγένεια είναι στοιχείο του κοινωνικού μας εαυτού. Όσοι θέλουν να απομειώσουν την αξία της, στην πραγματικότητα μειώνουν την αξία του κοινωνικού μας εαυτού.
Και με ποια διαδικασία γίνεται ιθαγενείς ένας αλλοδαπός, ο οποίος μετά θα έχει πολιτικά δικαιώματα και θα συναποφασίζει για το κοινό μας μέλλον; Με την διαδικασία των εξετάσεων. «Ήταν ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου συντηρητικός πολιτικός;», είναι μια από τις πάρα πολλές ερωτήσεις της τράπεζας θεμάτων που θα χρησιμοποιηθεί στις εξετάσεις για την απόδοση της ιθαγένειας. Πως όμως είναι δυνατόν να απαιτείς να ξέρει ο Γκορντί ή η Αλέφ ποιος ήταν ο Παπαναστασίου, τι στιγμή που την απάντηση είναι αμφίβολο αν γνωρίζουμε οι περισσότεροι Έλληνες; Πόσοι θα απαντούσαν σωστά αν γινόταν έρευνα στο δρόμο; Είναι ένα από τα επιχειρήματα όσων απορρίπτουν την τροποποίηση της διαδικασίας της ιθαγένειας. Κάποιες άλλες ερωτήσεις για την απόδοση της ιθαγένειας αφορούν τον πολιτισμό του τόπου. Θέλουν οι εξεταστές να ξέρουν αν ο αιτών γνωρίζει ποιος ήταν ο Σεφέρης. Σωστό. Όμως ρωτώντας ποιο ήταν το επάγγελμα της μητέρας του ή αν του απονεμήθηκε το Νόμπελ ως διπλωμάτης, το μόνο που καταφέρνουν είναι να προτρέψουν τον υποψήφιο να αποστηθίσει άχρηστες πληροφορίες. Επίσης για να κατοχυρώσει ο υποψήφιος το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πρέπει να έχει ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 9.000 € από σταθερή εργασία τα τελευταία επτά χρόνια δουλειά; Οι πραγματικές συνθήκες την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα της κρίσης επέτρεψε στην πατρίδα να φροντίσει μόνον τους δικούς της ιθαγενείς και αυτό με δυσκολία.
Συνεπώς στην ερώτηση «ποιος δικαιούται την ελληνική ιθαγένεια;» η απάντηση δεν θα μπορούσε να είναι : «Την δικαιούται όποιος την επιθυμεί». Την ιθαγένεια δεν την δικαιούται όποιος την επιθυμεί. Η ιθαγένεια είναι σύνορο ωστόσο δεν την υπερασπίζονται ένοπλοι. Την περιγράφουν και την ορίζουν μερικά πιστοποιητικά. Όμως η συμβολική της αξία είναι τεράστια. Όπως και η κοινωνική της υπεραξία.